Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #440. Minnen i Midsommartid.

Världen: Påven angriper marknadskrafterna!

Påven Franciskus anser att klimatförändringarna beror på fossila bränslen och överkonsumtion. Han menar att överkonsumtionen drabbar världens fattiga. Franciskus pekar också på en övertro på finansiella marknader och på marknadens förmåga. Den globala ekonomin tjänar enligt honom inte majoriteten av människorna. Right on, Papa!

Sverige: Studie av tiggare slår hål på myter.

Rumänska tiggare i Stockholm, Oslo och Köpenhamn är mycket fattiga, och ingen annan tjänar på vad de samlar in. I Stockholm drar de in minst pengar och sover oftare utomhus, visar en stor studie av 1200 rumänska tiggare. ”Det var viktigt att dokumentera att de som kommer är en extremt fattig del av befolkningen i Rumänien och inte utgör en elit bland romerna där, som det ibland påstås i debatten”, säger Anne Britt Djuve, forskningschef vid institutet Fafo i Oslo.

Malmö/Lund: Avveckla Skånepolisen!

skriver Daniel Wiklander i Arbetaren efter den senaste polisskandalen (det tar aldrig slut) där en handledare underkände en aspirant på grund av hennes ursprung.”Skånepolisen och de av Malmös invånare som råkar ut för deras alla ’enskilda rötägg’, skulle båda må bra av en ordentlig nedmontering och omorganisering, så alla gamla ingrodda strukturer kan plockas sönder. Sparka rasistiska poliser och de chefer som låter dem hållas. Ingen är betjänt av en utveckling lik den i USA, men det är ditåt det går om ingenting görs”. Och inte bara Skånepolisen. Lägg ner alltihop och skapa något helt nytt – det finns många alternativ till en rasistisk poliskår.

Konsten: Minnen av Midsommaren.

”Midsommarafton på Säfstaholm” heter en målning av J G Sandberg från 1825. Jag har själv upplevt midsommar på Säfstaholm på 1950-talet och midsommar i Dalarna på 1970-talet. Prästkragar, vallmo, blåklint och förgätmigej. Trevliga minnen och det svenskaste man kan tänka sig i positiv bemärkelse. Här i Skåne just nu äter jag nypotatis, sill, gräslök och gräddfil med jordgubbar som efterrätt. Och även om det regnar så finns magin i de ljusa sommarnätterna där ändå. Som en allmän levnadsregel skulle man kunna säga att det gäller att vara beredd när solen tittar fram. Glad midsommar!

 midsommarJ G Sandberg: ”Midsommarafton på Säfstaholm” , 1825.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 juni, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: