Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #437. Kulturell kedjereaktion.

Världen: Inga sparvar kvar.

Trots de tropiska nätterna – som snabbt växlar med regn och kyla i det nya klimatets anda – ska vi inte tala om vädret. Istället har denna krönika fått ett kungligt tema i början och ett mångkulturellt på slutet.

”Man ska inte tro att det kommer några stekta sparvar flygande in i munnen” är ju ett av HM Konungens bevingade ord. Dom svenska sparvarna flyger istället in i franska gourmeters munnar, efter att ha blivit infångade, uppgödda och dränkta i konjak i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i regionen Les Landes söder om Bordeaux (svd.se). Denna olagliga fågelfångst är orsaken till att populationen ortolansparvar i Sverige minskat kraftigt.

Ortolansparv

Sverige: Landskronamodellen förnedrar socialbidragstagare

läser vi i Aftonbladet. Men det är inte alla som måste leva på socialbidrag, tvärtom. Victorias bröllop gick löst på 44 miljoner av skattemedel, och det nu aktuella kungabröllopet kostar minst lika mycket, säger DN. Sveriges enda giljotin som användes en enda gång och sen dess finns på Nordiska muséet kostade en bråkdel, men vi lever ju inte i Franska Revolutionens tidevarv längre. Allting har som bekant blivit dyrare. Republik är däremot förhållandevis billigt.

Dagens citat kommer från Bert Karlsson: ”Anledningen till den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige är att ungdomar helt enkelt är lata. De vill inte jobba. Jag har haft en del sommarjobbare via kommunen och de har varit så jävla lata. Det var bedrövligt”. (Svd.näringsliv). Själv räknar han bara miljonerna han suger ut ur stat och kommun på sina undermåliga flyktingförläggningar men det är ju också ett jobb. Ett hårt arbete. Industrious guy.

Malmö/Lund: Kulturell flyttkedja.

Historiska institutionens hus på Magle Stora Kyrkogata kan bli Stenkrossens nästa anhalt. Om kommunen köper det (SDS). Annars tycker jag Zoltans förslag är bättre: Konsthallen. Som i sin tur kan ha verksamheten på Skissernas museum. Vi får väl se vad denna flyttkedja utmynnar i. En kulturell kedjereaktion som är mycket välbehövligt i Lund.

Det är väl inte så ofta ledarredaktionen på Sydsvenskan läser Aftonbladet; det märks åtminstone inte. Men nu har Heidi Avellan hittat en insändare där som varnar för ”skäggiga fundamentalister” som skall finnas i varje buske i hela landet. Och då hugger hon till med ett kraftfullt instämmande. Den allmänt bekymmersamma anpassningen till SD ser litet olika ut och detta är förstås ett sätt bland flera. Men låt gå för det, i denna pre-SD-regimens era har vi ännu tryckfrihet.

Såhär ska ett kommentarsfält se ut! Och inte en enda ”Sverigevän”. Intressant och mestadels saklig diskussion (kanske just därför). Från Tina Nordström till behovet av allaktivitetshus.

Konsten: Top 15 Artwork Favorites.

Jag har gjort en helt subjektiv och preliminär topplista över de konstverk jag gillar bäst, ett oförväget tvärsnitt genom konsthistorien, och den finns här: ”Top 15 Artwork Favorites”. För att avsluta med något positivt. Jag klagar inte; no surrender!

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: