Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #436. Medborgarlön!

Världen: YPG i offensiv.

* Aktionerna mot kärnkraften i Finland fortsätter. Grävskopor har försatts ur stridbart skick på det naturområde som ska skövlas för byggnationen.

* USA:s försvarshögkvarter Pentagon planerar att inom kort permanent ställa upp stridsvagnar, stridsfordon för infanterienheter och andra tunga vapen i flera av de baltiska staterna och i länder i östra Europa, rapporterar New York Times. En onödig och riskabel upptrappning.

* Kurdiska YPG-trupper har inlett en offensiv mot ISIS.

YPGb

Sverige: Medborgarlön utreds.

MP tar upp frågan om basinkomst, också kallad medborgarlön, som legat nere en tid. Mycket positivt – om det resulterar i något konkret. Det kongressen nu beslutat är att utreda frågan ordentligt (TT).

Malmö/Lund: Folkparken räddad!

Folkparken blir kulturhus bestämde kommunfullmäktige. Finansieringen finns det inga uppgifter om, men beslutet är mycket glädjande. Snart kommer varje stadsdel att ha någon form av allaktivitetshus – om trenden håller i sig. Ett par stadsdelsbibliotek räddades också. http://www.sydsvenskan.se/lund/kulturhus-i-folkparken-och-pengar-till-biblioteken/

Konsten: Hilma af Klint och det andliga i samtidskonsten.

”I dagens samtidskonst kan man se att det finns ett pånyttfött intresse för andlighet. Många av de idéer som var i omlopp i början av 1900-talet har kommit tillbaka. Bland samtida konstnärer anas ett intresse för det som inte går att beskriva, en längtan efter spirituella frågor. Det talas om en återgång till religion och en andlig revolution./…/

Idag börjar Hilma af Klint bli en referens och inspiration för unga samtida konstnärer. Man pekar på att hennes konst är något helt annorlunda än den traditionella modernismen, där det kommersiella ofta varit styrande. Hennes andliga konst utmanar dels genom att hon varken ville ställa ut eller sälja. Till skillnad från modernisterna har postmodernisterna föga eller ingen tilltro till det undermedvetna som källa till kreativ och personlig äkthet. Men konstnärers relation till den andliga världen är i stort sett lika gammal som konsten själv”, skriver Lena Månsson i tidningen Kulturen.

Hilma af Klint var Lundabo och ställde bl.a. ut på Konst- och Hantverksmässan 1907. Du kan läsa mer i artikeln ”Lunds konsthistoria”.

Hilma af Klint

Hilma af Klint-inspirerad anonym målning. https://za.pinterest.com/mk83588/hilma-af-klint/

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Vinjett2

8 kommentarer på “Krönika #436. Medborgarlön!

 1. kex
  16 juni, 2015

  Allaktivitetshus och medborgarlöner är bara början. Revolutionen vet inga gränser…

  Gilla

 2. elin
  8 februari, 2016

  Har en fråga angående bilden ovan, den blåa med gul/vitt sken. Vad är detta för målning? Eller varifrån kommer bilden?
  Mvh/Elin

  Gilla

  • Konst & Politik
   8 februari, 2016

   Hej Elin! Skoj att Du hittat hit. Det kan vara Hilma af Klint som har gjort målningen men lika troligt är att det är någon annan som inspirerats av henne; några närmre uppgifter har jag inte. Visst är den ljuvlig? Ha det bra!

   Gilla

   • elin
    11 februari, 2016

    Ja! Helt fantastisk! Letade massor bland hennes konst men kunde inte hitta något liknande så tänkte att det var någon annan! Var har du hittat målningen? Lite på jakt efter andlig konst nämligen och denna var underbar!
    Tack för svar, och tack detsamma: ha det bra!

    Gilla

   • Konst & Politik
    11 februari, 2016

    jag vill rekommendera Moderna Museets tjocka katalog ”Hilma af Klint -A Pioneer of Abstraction”, 2013. Det är underbart att bläddra i den och där finns hela historien om hennes ”hemliga” målningar!

    Gilla

 3. Hej. Jag skriver från Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Många har fått intrycket att den blå tavlan längst ner på ditt inlägg skulle vara av Hilma af Klint, men så är inte fallet. Är det någon som vet vem som målat den? Skulle den kunna vara av Emma Kunz? Mvh Hedvig Ersman

  Gilla

  • Konst & Politik
   10 april, 2018

   Hej Hedvig! Bilden finns på en sida som rubriceras ”Hilma af Klint” på Pinterest:

   Däremot skriver jag inte i min artikel att den målats av Hilma. Jag vet inte vem som annars skulle ha kunnat gjort den men många konstnärer (även nutida) har ju inspirerats av Hilma.
   Jag har ändrat bildtexten till ”Hilma af Klint-inspirerad anonym målning”. Tack för att du påpekade detta! Mvh Konst och Politik.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 juni, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: