Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #432. ”Vi har en plan”.

Världen: Fint besök på Folkemødet.

Danska Folkemødet är motsvarigheten till Almedalen. Högerpopulisten och islamofoben Geert Wilders samt det grekiska nynazistiska partiet Gyllene Gryning har bjudits in. Dessutom kommer den danska organisationen Stop Islamiseringen Af Danmark att visa karikatyrer av profeten Muhammed. Högerextrema krafter riskerar nu att stjäla uppmärksamhet under den femte upplagan av Folkemødet, som pågår torsdag till söndag (Vasabladet). Det behövs verkligen ingen extra scen för nazister, varken här eller i Danmark. Lägg ner sk-ten.

Sverige: Åkesson svarslös.

Stefan Löven frågade Åkesson i riksdagen varför han 1995 gick med i ett parti som då var klart nazistiskt. Det kunde inte Åkesson svara på, surprise, surprise. Behövs inte, vi vet. Åsikterna finns kvar sen 1995 och poppar upp med jämna mellanrum i obevakade ögonblick men formerna har blivit smakfullare, absolut ingenting annat. Ett ruttet äpple inslaget i guldfolie med många rosetter. Gick ni på den lätta? Lodenius kallar SD överslätande för ”högerpopulister”, jinge.se jamsar med, men den naiviteten lär komma på skam så fort som SD får något som helst inflytande. Vilket vi alla ska hjälpas åt att förhindra.

Stockholms­polisen inledde igår en hemlig övervakning av det ockuperade huset i Högdalen. I minst en vecka kommer polisen från en dold plats filma och fotografera alla som rör sig i och i närheten av huset, oavsett om de misstänks för brott.
”Det är rena åsiktsregistreringen”, säger en anonym polis som slår larm. ”Man vill ha kontroll över vilka som är autonoma”, säger professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg (ETC.se). Tidigare avslöjades ett hemligt åsiktsregister hos polisen i Göteborg och dessförinnan ett liknande register i Malmö – alltsammans är förmodligen olagligt.

Varför sysslar polisen med sån här sk-t istället för att jaga kriminella nazister? För att dom själva har vissa åsikter i en viss riktning? Ett register över samtliga polisers politiska hemvist skulle vara intressant läsning!

Malmö/Lund: Vi har en plan.

”Vi har en plan” säger Hans-Olof Andersson (SD) som ett eko av ”Sickan” Jönsson i Jönssonligan. Vem bryr sig? En fars är det i alla fall i Dårhuset, förlåt Rådhuset, förlåt Glashuset. I Grönköping. Whatever.

Konsten: Art Crisis.

Sture Johannesson gjorde en berömd affisch på 60-talet som hette ”Art Crisis!” (bilden nedan). Konstvärldens situation, ja. Läget är allvarligt men inte hopplöst. Vi har tidigare skrivit om konstnärernas kroniskt dåliga ekonomi. Ska man dessutom livnära sig på konceptkonst – immateriell konst – blir det förstås ännu värre, då måste man huvudsakligen leva på att prata, som Lars Vilks. Offentlig konst som muraler eller skulpturer är nog lite lättare att leva på, men inte enkelt det heller. I vår kultur är konsten och konstnären ”fri” – det vill säga inte behövd. Om hen inte är ett investeringsobjekt. Konstnärers situation är helt annorlunda i ett (delvis) socialistiskt land som Kuba. Där beställer och behöver samhället konst och avlönar konstnären som andra arbetare, med månadslön. En dröm för våra svenska konstnärer som får tigga sig till stipendier och uppdrag. Lena Adelsson-Liljeroth avskaffade nämligen konstnärslönerna samt införde en del andra små försämringar. Det gäller att stå ut tills man blivit känd, men de flesta arbetar i vanliga yrken vid sidan om, studerar eller får socialbidrag.

Med detta i åtanke är det märkligt att det ändå produceras bra konst. Vilket händer. Men det beror nog på att det finns andra drivkrafter än pengar, se bara på graffiti och gatukonst. Och på sikt gäller Raoul Vaneigems berömda ord ”Framtidens konstverk kommer att bestå i skapandet av ett passionerat liv”. Efter revolutionen lever vi i generaliserad kreativitet, specialistfunktionerna försvinner – och varje människa blir en konstnär. Där har vi planen.

Art Crisis!Courtesy Sture Johannesson

Uppdateringar.

Artiklarna ”Avveckla polisen” (18% poliser röstar SD), ”Lunds konsthistoria” (Sara Granér), ”Bakunins flykt från Sibirien” och ”Radikala citat” har fyllts på med nya uppgifter.

Vinjett2

2 kommentarer på “Krönika #432. ”Vi har en plan”.

 1. dennis töllborg
  12 juni, 2015

  Hej Staffan, jag är inte kriminolog, jag är professor i rättsvetenskap.

  Gilla

  • Konst & Politik
   12 juni, 2015

   Hej Dennis. Ber om ursäkt! Bra att Du påpekade det och jag har rättat det i texten (Krönika #432 och artikeln ”Avveckla polisen – skapa alternativ”) nu.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: