Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #424. Staten värre än IS.

Världen: Amerikansk polis dödar minst 1000 personer om året.

Hittills i år har 385 personer skjutits ihjäl av poliser i USA. Det motsvarar 2,6 personer varje dag – mer än dubbelt så många som FBI:s statistik redovisar, enligt The Washington Post. Endast tre poliser har hittills åtalats. Washington Posts granskning visar att 385 personer skjutits ihjäl av poliser under årets första fem månader, vilket motsvarar 2,6 personer per dag – eller närmare 1.000 personer per år, om trenden håller i sig.– Det kan vara ännu fler. Det har gjorts massor av uppskattningar, men eftersom det är frivillig inrapportering till FBI är det ingen som vet, säger Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, till TT.

Världen: Staten värre än IS.

Även om minoriteter i Mellanöstern utsätts för attacker från fascistiska terroristgrupper som al-Qaida och Islamiska staten, IS, är det i de flesta fall den egna regeringen som utgör det största hotet. Det enligt en ny studie från människorättsorganisationen Minority Rights Group International, MRGI.– Även om terrorismen utgör ett mycket konkret hot mot minoriteter är det generellt sett inte ett lika stort hot som de egna regeringarna, säger Mark Lattimer, chef för MRGI (Arbetaren.se).

Världen: Fascismen i Ukraina.

6500 dödsoffer har inbördeskriget i Ukraina hittills orsakat. Counter Punch skriver här initierat om de olika fascistiska krafterna där.

Sverige: Säpo lyckas.

Säpo har lyckats få tag på en (1) IS-terrorist. Eller en nästan terrorist.

Malmö/Lund: Doktor i Lund.

Doktorspromoveringen firades traditionsenligt i Domkyrkan. Lever jag tillräckligt länge blir jag också jubeldoktor där – som huvudpersonen i Ingmar Bergmans bästa film Smultronstället, utan alla jämförelser i övrigt. Det finns traditioner av flera slag; Sony och Biotech drar traditionsenligt ner på personal. UB och Historiska museet kräver traditionsenligt större anslag. Vilket dom borde få!

Konsten: En bukett av orättvisor.

Frans Josef Peterson reflekterar i AB över Wilhelm de Rooijs utställning på Index. ”En konstnär som Albin Amelin skildrade det ­sociala livets verklighet, arbetarnas slit och de politiska demonstrationstågen, men producerade också en mängd överdådiga blomsterstilleben. På ett liknande sätt kontrasterar de Rooij blommornas skönhetsideal, deras utopi, mot det fula och brutala hos de sociala orättvisorna, med upploppen och demonstrationerna som visas runt om på väggarna”.

bukettFoto courtesy Johan Wahlgren

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: