Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #421. Skurkföretaget Monsanto.

Världen: Skurkföretaget Monsanto.

22/5 var det demonstrationer världen över med uppskattningsvis 3,5 miljoner deltagare. Protesterna riktades mot världens största GMO-företag Monsanto som hotar att förstöra ländernas egna, småskaliga, självständiga matproduktion. I Indien tar en bonde i halvtimmen livet av sig för att familjen svälter till följd av skulder till Monsanto. Här i Skåne genmanipulerar Monsanto just nu våra sockerbetor. Vem släppte in dom? Och vem kastar ut dom?

Monsanto

Sverige: Två böcker om högerextremism.

Patrik Svensson recenserar två böcker om högerextrem rasism, Helene Lööws uppdaterande ”Nazismen i Sverige” som får godkänt, och Anna-Lena Lodenius’ ”Vi säger vad ni tänker” om SD som underkänns med råge. ”Man kan tänka sig att en rätt stor grupp borgerliga politiker och väljare som i tysthet velat närma sig Sverigedemokraterna och deras problemformuleringar – om inte annat så av rent makthungriga skäl – kommer att välkomna den här boken med jubel och blåsorkester.För den som ser högerextremismen som ett reellt hot såväl mot individer som mot samhället i stort är den dock ett skämt. Ett obehagligt sådant”, skriver Patrik i Sydsvenskan och den som läst bägge böckerna kan bara instämma.

I debatten om ojämlikheten menar debattörerna att för att förändra systemet måste man kompensera de människor som stängs ute. Nu senast lanserade organisationen Rättviseförmedlingen en ”rättviseräknare”. Syftet är att ta fram statistik över hur många utländskt klingande namn som syns i samhällsdebatten (unt.se).

Malmö/Lund: Akut bostadsbrist för unga i Skåne.

I Malmö och Lund vill 19 800 ha en egen bostad men saknar det idag. Det är 5 600 fler än för två år sedan. 17 procent bor hemma hos sina föräldrar. Av dem skulle 85 procent vilja flytta hemifrån om de hade råd. Det visar en färsk rapport som bygger på intervjuer gjorda av undersökningsföretaget SKOP på uppdrag av Hyresgästföreningen. ”Sedan Hyresgästföreningens senaste mätning 2013 har färre unga vuxna en egen bostad samtidigt som allt fler vill ha det. Bland de som har en bostad bor många mindre än tidigare samtidigt som fler betalar mer”, säger Jonas Hagetoft, utredare på Hyresgästföreningen, som idag presenterat rapporten på Moriskan i Malmö Folkets Park (mynewsdesk.com).

Konsten: Antirasistisk konst.

Peter Swartling visar antirasistisk konst (mynewsdesk.com).

PSBild courtesy mynewsdesk.com.

Actionkomedin Kung Fury visas i kväll 22.15 på Tv2.

Svensk actionkomedi – kortfilm från 2015. Actionkomedin har redan blivit en viral snackis – och trailern har visats tio miljoner gånger på Youtube. Filmens skapare, David Sandberg, har med hjälp av ekonomiska sponsorer världen över lyckats färdigställa den 30 minuter långa filmen, som har premiär i SVT2 och SVT Play 28 maj. #kungfury. Rolig, skickligt gjord och…det är förstås alltid en fröjd att kötta nazister.

Dagens citat: Eftersom alla är fattiga i jämförelse med Ingvar Kamprad finns ingen fattigdom // MVH Ebba Busch.

ebba Busch

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: