Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #419. Lundapride!

Världen: Jonas Sjöstedt fegar om utrikespolitiken.

Jonas Sjöstedt (v) väljer USA framför Venezuela och får kritik av sina egna i Flamman. ”Det börjar bli tydligt hur försiktiga Vänsterpartiet är i sina utrikespolitiska uttalanden. Varje uttalande vägs mot hur det kommer att mottas av medier och motståndare, inget på vad som är principiellt riktigt. Det finns faror i detta. Ställd inför att välja mellan ett land som sått krig, blod och död i Mellanöstern och norra Afrika under de senaste decennierna och ett land med stora problem med ekonomi och demokratisk utveckling, men med ambitiösa sociala ambitioner och en demokratiskt vald regering, väljer Jonas Sjöstedt i Agenda krigsmaskinen och imperiet. Att välja USA före Venezuela – där går gränsen för vad en vänsterledare kan säga utan att utplåna sin egen rörelses tankegods. Där går taktik över gränsen till opportunism.”

Jag ruttnar verkligen på Vänsterpartiet. Är dom ens marknadssocialister? Allt oftare placerar dom sig till höger om socialdemokraterna. Feministiskt Initiativ står klart till vänster om (v) och lär få Vänsterpartiets röster nästa val. Tänk om vi hade något som danska Enhedslisten i stället, det skulle till och med få mig att överväga rösta. Nej, den sociala revolutionen är vårt enda hopp.

Anders Lindberg (s) i AB tycker däremot att Venezuelas agerande mot de kontrarevolutionära krafterna i landet som upprepade gånger sökt göra statskupp räcker för att ta avstånd från den socialistiska politiken, och anför exempel som åtminstone inte är värre än den svenska polisens agerande i Limhamn. USA, som byggt sitt välstånd på indianutrotning och slaveri och som har världshistoriens aggressivaste krigsmakt med i snitt minst en invasion av främmande land om året ända sedan sin tillkomst, kan knappast vara något ideal för ”vänstern”. Venezuela har satsat stort på de fattigaste, på bostadsbyggande, hälsovård, utbildning och direktdemokrati. Glöm inte det.

Det vore också möjligt att skilja mellan folket och dess regeringar i bägge fallen och det gäller i ännu högre grad om Kuba. Men det positiva i Latinamerikas utveckling överväger och Chiapas är enklare att stödja ur ett frihetligt perspektiv.

Sverige: Spänt läge i Tensta.

I fredags uppstod kravaller i Tensta som en följd av ett polisingripande. Inga skadade eller gripna rapporteras nu och lugnet har återkommit. Men så länge inget görs åt de sociala orättvisorna i förorterna är det knappast sista gången.

Pride

Malmö/Lund: Lundapride!

Pridefestivalen i Lund som just nu pågår väntas få 4.500 besökare. Ur programmet:

9.30-16.00 Kreativa workshops på Stenkrossen
Pride-pimpa dina kläder samt gemensam tillverkning av enorm regnbågsflagga gjord av secondhandkläder. Stenkrossen erbjuder även ekobrunch, hållbarhetshäng och musik från utescenen.

10-00-19.30: Aktiviteter i PridePark, Lundagård
Träffa organisationer vid infobord och tält, KFUMs aktivitetssläp, HBTQ-lotteri med priser från Kondomeriet, mat och dryck hos LundaPrides café, korvmojen eller Wasabi sushi. Ansiktsmålning i cafét. Amnestys utställning Omvärldsblick. Icke-normativa mötesplatsen för alla intresserade av (HB)TQAI+ communityt. Dildo-kubb på gräsmattan med Oliver & Eva.

10-00-19.30: Scenprogram, Lundagård
Artister, talare, live-talkshow med Radio AF. DJ Me Myself and I(rene), Claes Schmidt/Sara Lund, Richard Söderberg, med flera, samt avslutningskonsert på kvällen efter pride-paraden. Detaljerat scenprogram kan ses här >>>

16.30: Samling vid scenen inför pride-paraden
Hitta din föranmälda sektion eller slut upp med en grupp där du känner dig hemma.

11.00-15.00: Seminarieprogram, Stadsbiblioteket och Domkyrkoforum
Kom och lyssna på föreläsning, samtal och debatt med varierande teman, så som HBTQ i förskolan, Queer aktivism i Irak, öppenhet på jobbet, filmer med transtema, asexualitet, rasifiering + QTBH, med mera! Detaljerat seminarieprogram kan ses här >>>

11.00-15.00: Dragking-workshop på ABF
Under ledning av Lotten Roos från Subfrau. Öppet för tjejer, alla kön och inget kön, för dig som vill transformeras till man för en dag. Föranmälan krävs, matilda@lundapride.se

13.00-15.00: Fikaträff för Stolta Föräldrar på Domkyrkoforum
Träffa andra stolta föräldrar i god tid innan paraden. http://www.rfsl.se/malmo/stolta-foraldrar/

14.00-15.00: Drop-in vigslar utförs på stora trappan på AF-borgens kortsida, ut mot PridePark

14.00-16.00: RFSL-Rådgivningen Skåne delar ut nödvändigheter
RFSL-Rådgivningen Skånes bil finns i PridePark under två timmar och har då öppet en kondombar. De delar också ut färgglada applådstavar till paraden samt specialkit!

18.00-20.00: Hiv-testa dig snabbt och gratis med Checkpoint Skåne på Hotel Lundia
Adress: Knut Den Stores Torg 2, Lund. Undrar du något? Vi svarar i telefon via vår mobila växel under hela LundaPride på 040-6119951

19.00-22.30: HBTQ-PoolParty på Högevall
Hämta din biljett i LundaPrides Info-tält kl 10.00 i Lundagård. Var med om årets mest unika bad-event med fri icke-normativ badklädsel (i bad- eller funktionstextil) och flex-omklädningsrum för alla kön och inget kön. Insläpp 19.00. Ålder: 15 år.

19.00-00.00: Eurovision Song Contest Gran Final visas på storbild på Stenkrossen
Insläpp kl 19.00, visningen startar kl 20.00.

19.30: Regnbågsmässa i Lunds domkyrka

23.00-03.00: Klubb OUT på Mejeriet
DJ Elin Bäckman. Förköp 80 kr eller 100 kr i dörren. Ålder 18 år.
Förköp: http://www.seatio.com/evenemang/69XCCI

Pride2”Stämningen var varm och festivalen blev en stor succé”, skriver Skånska Dagbladet. Och på tal om detta har Irland just sagt ja till samkönade äktenskap i en folkomröstning. Ungefär samtidigt visade sig en stor gayvänlig regnbåge över Dublin berättar @karltims på twitter.  Det går åt rätt håll!

I Sydsvenskans lilla, lilla reportage har man svartvita (!) foton för ovanlighetens skull – just i detta färgglada sammanhang av alla tänkbara. Den tidningen blir jag aldrig klok på. Allt som är vänster behandlas surt hur bra det än är. Samtidigt får Per T Ohlsson två helsidor (!) för att höja den ondskefulla nyliberalismen till skyarna. Man blir litet matt.

Konsten: Graffiti inkörsport till kreativ verksamhet.

Socialantropologen Michael Mårtensson i Dalarna argumenterar mot fördomar om graffitikonsten. ”Det verkar som att människor som skolats genom den här graffitikulturen snarare hamnar på kreativa positioner som designers, konstnärer eller författare,” säger Michael Mårtensson. Han tillägger att det finns mycket mer att göra inom området. ”Borlänge har ingen graffitivägg överhuvudtaget. Sen kan man titta på hela länet. Även om det finns någon vägg här och var så finns det inga kurser. Den här konstformen skulle kunna få mycket större utrymme”, säger Michael Mårtensson.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 maj, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: