Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #414. De rika räds de fattiga.

Världen: De rika räds de fattiga.

Det hackas nu på Åsa Romson (mp) för hennes jämförelse mellan judeutrotningen och flyktingkatastrofen i Medelhavet. Visserligen är proportionerna helt olika. Än så länge, men på sikt kan hon få rätt om inget görs. Problemet är klyftan mellan rika och fattiga, och det kan bara åtgärdas med ett helt annat ekonomiskt system där alla jordens invånare delar rättvist på alla jordens resurser. De rika räds de fattiga av detta skäl.

Sverige: Antirasismen knäckte SvP.

”Antirasisternas kamp knäckte nazistiska Svenskarnas Parti. I Eskilstuna, Jönköping, Stockholm, Göteborg och andra orter har tusentals demonstrerat när SvP försökt marschera. Nu läggs partiet ner” skriver AB. En helt korrekt beskrivning, men glöm inte AFA och RF. Det är dom som har gjort grovjobbet. Och som förföljs av Staten när dom istället borde hyllas som hjältar.

nazi

Malmö/Lund: Bättre förändringar.

”Lund är en dynamisk stad och Lundabon har inget mot förändringar. Däremot köper man inte alltid de idéer och planer som produceras i Kristallen. Planering är ingen exakt vetenskap utan något som är fyllt av värderingar och modetrender. Det gäller lika mycket dagens stadsbyggande och trafikplanering som tidigare decenniers, låt vara att miljonprogram nu bytts mot förtätningsideologi och att gatugenombrottets trafikplanerare nu istället blivit spårvägsideologer. Många lundabor är idag glada att tidigare planerare inte fick som de ville med sin motorväg genom centrum. En sund medborgerlig kritisk granskning av de stora omgestaltningar som nu planeras är nödvändig och borde välkomnas”, skriver Håkan Magnusson i Lokaltidningen. Instämmer där. Gå och ta en titt på genombrottet i Lundagård!

Konsten: Sverigedemokraternas konstsyn.

I SD:s partiprogram står detta: ”En satsning på positiv och folkligt förankrad kultur. Sverigedemokraterna anser att det är viktigt att kulturen såväl som andra offentligt finansierade samhällsområden har ett konstruktivt syfte och en bred folklig förankring. Vi vill därför helt avveckla de skattefinansierade anslagen till de verksamheter som syftar till att befrämja den mångkulturella samhällsordningen liksom till de kulturyttringar vars primära syfte är att chockera, uppröra och provocera. Vi vill också minska anslagen till de delar av kultursektorn där dimensionen på verksamheten inte står i rimlig proportion till det folkliga intresset”. Som konstkritikern Jessica Kempe skrev i DN 2008 vilar SD:s kulturpolitik på en biologisk särartsteori. Hotet mot kulturarvet kommer dels från ”kulturrelativismen”, dels från det mångkulturella samhället, där främmande kulturinfluenser hotar att smutsa ner det ”sunda” svenska kulturarvet.

Exempel på ”svensk” kultur kan vara dalahästar, folkdräkter, björkar, solnedgångar och kurbitsmålningar, exempel på ”främmande inflytande” kan vara samtidskonsten, hiphop, Prideparader och graffiti. I synnerhet vänder man sig mot samhällskritik inom konst och kultur. Här finns stora likheter med nazismens kultursyn, som lett till våldsamma attentat mot feministisk konst och annat som man uppfattar som ”degenererat” i Sverige, eller med det tyska uttrycket ”Entartete Kunst” som innebar förbud mot och förföljelse av 1930-talets samtidskonst och dess mest berömda konstnärer. Endast en idylliserande eller bombastisk nationalsocialistisk propagandakonst var tillåten, och i bokbålen brann den radikala världslitteraturen. Völkerish. Blut und Boden. Margareta Larsson (SD) krävde nyligen att Carolina Falkholts berömda och beställda snippamålningar skulle bestraffas med fängelse.

”Med Sverigedemokraterna i riksdagen kommer vi för första gången på mycket länge få höra kulturpolitiska inlägg i riksdagsdebatterna som kräver stopp för samhällsfinansierad kultur som inte passar in i en snäv nationalistisk världsbild. Parallellerna är tydliga till den kulturpolitik som förts av varje totalitär regim i modern tid, exempelvis nazismen i Tyskland och det stalinistiska Sovjetunionen. Totalitära regimer har i alla tider sett kulturen både som ett hot mot de rätta värdena och som ett viktigt verktyg för förverkligandet av dess nyordning. Det är en kultursyn som går på tvärs emot det arbete som sker på landets museer, där demokrati, mångfald och vidgade perspektiv står i fokus”, säger Riksförbundet Sveriges Museer. ”Visserligen är det ingen som tar Sverigedemokraternas kulturpolitik på allvar, men med deras stora stöd i södra Sverige är det fullt möjligt för dem att hacka in sin kulturpolitik genom kulturbidragen. Samtidigt måste vi försvara oss mot kommersialiseringen av kulturinteraktionen, och försvara vår frihet i infrastrukturen, hårdvaran och mjukvaran”, skriver Piratpartiet.

Den svenska kulturen är tyvärr tämligen torftig, protektionistisk och konservativ i sin utpräglade svenneform och mår bara bra av att blandas in med impulser utifrån. Detta gäller givetvis också konsten.

nazikonstHitler på vernissage.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 maj, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: