Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #413. Ett nazistparti mindre!

Världen: Enhedslisten om revolution i vår tid.

”Jag tror att revolutionen kan komma i ett enda ryck, och jag tror att den kan komma inom 20 år. Vi kan se vad som händer i södra Europa just nu. Saker kan också bryta samman i Danmark, så att vi får en ekonomisk kollaps, medan det går upp för folk att politikerna saknar legitimitet. Jag vet inte någon i Enhedslisten som inte tror på revolutionen”. Så säger Enhedslistens gruppledare Per Clausen till Berlingske. Tidningen har bett ett antal nyckelpersoner i partiet att förhålla sig till den socialistiska revolutionen som partiet skriver om i sitt partiprogram. Och de flesta håller med gruppledaren om att det bara är en tidsfråga innan revolutionen kommer att drabba Danmark. ”Det kommer att ske fysiskt med generalstrejker och ockupationer. Det är inte något man kan rösta fram. Men som en utgångspunkt kan en revolution vara icke-våldsam”, säger Hans Jørgen Vad, en medlem av partiets verkställande utskott. ”Slut med chefer och polis. Revolutionen kommer att innebära att samhället tar över de flesta banker, börsen stänger, anställda tar över företagen och militären upplöses” (BT).

Enhedslisten holder pressemøde på Christiansborg torsdag den 26. august i forbindelse med deres sommergruppemøde. her er det Johanne Schmidt-Nielsen.

President Obama har vid flera tillfällen efter polisvåldet och upproret i Baltimore uppmärksammat det inbördes sambandet mellan rasdiskriminering, fattigdom och kriminalitet. Han hänvisar särskilt till Robert D. Putnams forskning om de allra fattigaste i USA, skriver New York Times.

Sverige: Ett nazistparti mindre.

Svenskarnas Parti SvP lägger ner! En seger för antirasismen. SMR står på tur och därefter fascismens katalysator SD. Antifascistisk kamp lönar sig i längden. Tack till AFA, RF och den folkliga antirasismen!

http://antifa.se/2015/05/afa-stockholm-svenskarnas-parti-lagger-ner/

Malmö/Lund: Fair Trade.

Den 9 maj firades World Fair Trade Day runt om i världen, så också i Lund. I Lund var årets firande lite extra speciellt eftersom Lund nyligen utsetts till Årets Fairtrade City. Lund Fairtrade City ordnar aktiviteter på flera olika ställen i Lund för stora och små. Även India Däck Bokcafé är Fair Trade-anslutet! Såklart.

Konsten: Jörgen Svensson.

Nutidskonsten fortsätter att flytta gränserna och publiken hänger inte med. Det har den aldrig gjort. En som lyckas förklara utvecklingen på ett intressant sätt är Jörgen Svensson, konstnär och curator i Värmland. Här i ett kort radioinslag.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6159921

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 maj, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: