Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #412. Nya krafter att möta världen.

Världen: Största inkomstklyftorna på 100 år.

De senaste årtiondenas utveckling har ökat rikedomarna bland de rikaste kraftigt, och skapat stora klyftor, menar en av världens just nu mest omsusade ekonomer. ”Vi behöver en internationell samordning för höjda skatter på förmögenheter, kapital och på de mest rika”, säger Thomas Piketty (svt.se).

capital-in-the-twenty-first-century-aEZUhklSwduD6Pa6etApKvinnorna som bombade Hitler. Kortfilmen ”Nattens Häxor” om de kvinnliga ryska nattbombarna visas nu på andra världskrigets slutdag. Missa den inte! Den är både gripande och imponerande. http://www.aftonbladet.se/kultur/article20759484.ab

Sverige: Psykiatrins systemfel.

Carina Hellström, överläkare och specialist i psykiatri, skriver insiktsfullt i SvD om psykiatrins tillkortakommanden. Livsproblem tolkas som sjukdomar. Symptomen behandlas och orsakerna – som finns i samhället, i livet och i relationerna lämnas därhän.

Jag har alltid ansett att gemenskap, goda vänner och en tolerant omgivning som motmedel mot ofrivillig ensamhet och alienation är viktigast. Ibland kan mediciner behövas och vara till stor nytta, men först och främst måste samhällsklimatet förändras i positiv riktning. Ett Allaktivitetshus i varje stadsdel kan vara en bra början.

Vad hände egentligen när polisen körde rakt in i en random folkmassa så att oskyldiga människor kastades rakt upp i luften på Valborg? Konstapel Bängan Lagerblad lägger upp denna film som visar hur polisens klantskallar dessutom pepparsprejar folk efter påkörningen. Ordningspolisen är en fara för ordningen – och en fara för allmänheten.

Malmö/Lund: Smålands om kulturpolitik.

Kulturpolitiska Veckan är en vecka då Smålands verkligen får visa sig i sin fulla glans. En vecka då vi håller öppet för alla – student som icke-student, gammal som ung. Kom för att ta del av inspirerande föreläsningar, intressanta workshops, visionära diskussioner och dansiga klubbar.

Vi lever i ett land, ett Europa, en värld med ökade klassmotsättningar, ekonomiska kriser och internaliserat hat mot minoritetsgrupper. Varje dag kommer nya rapporteringar om hatbrott, klimatkriser och växande fascism och rasism. Denna vecka är en möjlighet att lära sig mer om vad som pågår i världen men också att bli inspirerad till förändring och inge ett hopp om någonting bättre.

Vi andas politik, vi andas kultur. De två är lika oskiljaktiga som livsuppehållande. Kom in i värmen till denna viktiga händelse och kliv ut på andra sidan med nya krafter att möta världen.

SmålandsEtt annat ställe där du kan hämta kraft i sommar är vårt kärleksbarn India Däck Bokcafe på Stora Algatan bakom Kulturen. Kom in och kolla upp våra nya böcker! Bor du på Väster i Lund så kan du bekanta dig med lokalen Vilda Väster vid Hårlemans plats!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: