Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #411. Den obligatoriska valfriheten.

Världen: Snowden hade rätt om NSA.

NSA:s telefonavlyssning i massomfattning är olaglig, säger en domstol enligt New York Times.  Det var Edward Snowden, numera boende i Ryssland, som avslöjade NSA:s skumma metoder. Kan han få komma hem nu?

Sverige: Den obligatoriska valfriheten.

Birgitta Ohlsson (fp) upprörs på facebook av SUF:s ironiska banderoll ”Våldsbejakande extremist? Javisst!” SUF svarar: ”Samma dag som vi demonstrerade på gatorna med den aktuella banderollen brann det kraftigt på ett asylboende i Värmland och människor höll på att mista livet, men Ohlsson väljer alltså att göra ett inlägg om vår banderoll. Vi i SUF Stockholm tycker det är dags att sätta stopp för den våldsbejakande liberalismen! Tack för uppmärksamheten Ohlsson, men you can’t sit with us.” I Folkpartiets Sverige räcker det inte med att ha fel, man måste sakna humor också.

SUFI Folkpartiets Sverige har kunskaperna och resultaten rasat katastrofalt genom Jan Björklunds marknadiserade skola. Först Pisa-rapporten och nu en ny OECD-rapport med ännu dystrare utsikter. Orsaken är det fria skolvalet och kommunaliseringen. Om korpral Björklund får sparken som partiledare (fp) hamnar skoldebaclet kanske i ovannämnda Birgitta Ohlssons knä – ur askan i elden. Under tiden offras en hel generation elever för felaktiga borgerliga principers skull. Betyg redan från dagis skulle inte hjälpa. Gör något, Stefan Löven! Det är arbetarklassens barn det handlar om – överklassen klarar sig alltid.

Malmö/Lund: Avrättningen av Lundagård.

1747 anlade arkitekten Hårleman parken Lundagård. 1802 kapade man de då 50-åriga träden drastiskt 3-4 meter över marken, vilket fortfarande kan ses spår av på de äldsta träden. Studenterna blev rasande och de som hade värja drog blankt till lundens försvar; samma sak hände när Lundagårdsmuren skulle rivas.

Det inhägnade kalhygget mitt i Lundagård blir kvar över sommaren. Istället för kastanjerna ska det planteras tulpanträd (!) i Filosofgången – en ny massaker väntar på de enda kvarvarande uppväxta träden med fågelbon i topparna. Lundagård kommer aldrig mer att bli sig likt. Kallas för ”varsam förnyelse”! Det är egendomligt att lundaborna finner sig i detta. Vi såg ju hur det gick med syrénerna: folkopinionen är inget värd när myndigheterna slår till. Byt ut ett träd om året under en längre period tycker nog de flesta – utom Parkförvaltningen och Markentrepenad då.

Förre rektorn vid Lunds universitet Per Eriksson avråder bestämt från ett svenskt tiggeriförbud. Alla erfarenheter säger att det inte kommer att lösa problemet utan leda till mindre tolerans och ökat förtryck av romer.

Zoltan Wagner (kd) vill flytta Konsthallens verksamhet till Skissernas museum och låta Stenkrossen, vars lokal snart ska rivas, flytta in istället (sds). Och varför inte även Vilda Väster om dom skulle vilja det? Ett Allaktivitetshus i Lund kommer allt närmare. Bra förslag!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 maj, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: