Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #408. Arbetarklassens 1 Maj firas utan nassar i hela landet.

Världen. Vietnams seger 40 år.

FNL:s heroiska seger över USA i Vietnam för 40 år sedan firades 31 april. En lång procession av karnevalsklädda vietnameser paraderade förbi landets högsta militärer vid självständighetspalatset i den forna huvudstaden i södra Vietnam Saigon, numera Ho-Chi-Minh-staden. ”Ett evenemang som det här är nödvändigt för att få unga att förstå vår ärorika historia”, sade premiärminister Nguyen Tan Dung enligt AFP. Ett litet fattigt bondefolk besegrade världens största militärmakt – för att rätten var på deras sida. En positiv världshistorisk händelse som slut på ett långt och hänsynslöst imperialistiskt krig. Bilderna när de sista desperata helikoptrarna lyfte från amerikanska ambassadens tak utgjorde slutackordet, och hela världens folk firade, också den stora svenska solidaritetsrörelsen för FNL 1975.

Vietnam Sverige. Inga nassar på 1 maj!

300 000 demonstrerar idag över hela landet på 1 Maj. Det blir inga högerextremistiska demonstrationer på 1 Maj i år. Hurra! SvP har minskat sina aktiviteter dramatiskt, säger Expo. Både 2012, 2013 och 2014 dök det upp nazister i Jönköping och Eskilstuna, men på grund av misslyckandet i valet och det massiva och landsomfattande antifascistiska motståndet verkar nassarna numera ligga lågt. Dunsta, försvinn, blås bort!

En polisbil som tillkallats vid ett bråk i Stockholm åstadkom själv mer skada än vad som förekom i bråket. ”Polisbilen kom i väldigt hög fart och körde rakt in i folksamlingen. Jag hörde ljudet av kroppar som träffades av bilen, tre personer bara flög upp i luften”, säger ett ögonvittne. Och en flicka som hjälpte en av de skadade blev – pepparsprejad. Avveckla polisen – skapa alternativ!

Hannes Sköld: Första maj (1911).

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödorna här
och går drucken av vårvindars rus.

O du älskogens vår,
som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.

Vart förtryckarnas hot,
varje vardag med sot
blir idag som en lumpen legend.
Och var håg och var hand,
röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd.

Malmö/Lund. Valborg och 1 Maj.

Valborg: Tidningen Lundagård intervjuar studenten Sofia Roberg, 21, som inte ska gå till Stadsparken på Valborg. Hon har varit där tidigare och vet vad man kan förvänta sig. ”Det var ganska roligt och mycket folk, men samtidigt lite tragiskt. Man blir så medveten om att det är små barn som sitter och dricker sig fulla. Det är så typiskt svenskt att dricka sig full och förstöra blommorna”. De 30 000 ungdomarna kunde hellre ha gått med i Revolutionär 1Maj om de inte varit så bakfulla – det hade varit mer konstruktivt. Själv njöt jag av solen på eftermiddagen och påtade litet i rabatten. Och i skymningen tändes majbrasan på Östra Torn, som vanligt den trevligaste i hela Lund.

Revolutionär 1 Maj i Lund 2015.

18.00 var det samling för Revolutionär 1Maj på Stortorget. 350-400 revolutionärer tågade genom staden i hög stämning. Polisfritt och trevligt. Vi hade våra egna Cop Watch-vakter istället, mycket bättre. Två små blyga ”dialogpoliser” stod och tryckte på Kungsgatan, det var det hela, dom verkar ha lärt sig ifrån i fjol. En banderoll uttryckte stöd för den polisterroriserade befolkningen i Baltimore. Under en timmes tid marscherade vi med bengaler och taktfasta talkörer, där inte ens högerspökena Annie Lööf och Ebba Busch-Thor skonades. Vid demonstrationens avslutning på Stortorget höll Smålands nation tal om deras initiativ till härbärge för hemlösa. Ingen annan har brytt sig om dem, men Smålands har nu upplåtit 20 platser för EU-migranter och hemlösa. Shame on you, Lunds Kommun! Men tur att det finns solidaritet på annat håll. En ovanligt lyckad och intensiv revolutionär 1 Maj i behagligt vårväder. 21.00 börjar 1Maj-festen på India!

Enligt mina beräkningar var Revolutionär 1Maj det största av de inte mindre än fem (5) 1majtågen i Lund. Detta tar jag som intäkt på att autonom och frihetlig, radikal socialism som verkligen vill och kan något är mer attraktivt än det stillsamma plaskandet i det reformistiska bakvattnet.Till nästa gång: slut er till oss! Vi som vill ha ett kvalitativt annorlunda samhälle ska hålla ihop. Då kan 1Maj åter bli tretusen, tiotusen eller ännu fler, som det var 1917.

1MajLund

Lund2De rosa västarna tillhör Cop Watch. Bilder courtesy SdS.


Love. Peace & Understanding — anarchy is order

2 kommentarer på “Krönika #408. Arbetarklassens 1 Maj firas utan nassar i hela landet.

  1. Pingback: Avveckla polisen – skapa alternativ! | Konst & Politik

  2. Pingback: ABC för autonoma | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: