Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #403. Civilkurage och båtflyktingar.

Världen: Tiotusentals drunknar utanför Fort Europa.

EU-insatsen för båtflyktingarna i Medelhavet (hd.se) får som vi tidigare förmodat en militär prägel genom Frontex och Tritons agerande. ”Det bästa sättet att rädda folk från att drunkna är att se till att de inte kommer ombord på båtarna överhuvudtaget”, sade EU:s permanente ordförande Donald Tusk och han använde också formuleringar som ”bekämpa smugglare”, ”beslagta och förstöra båtar” och ”förhindra potentiella migranter från att nå Medelhavskusten”. Men lösningen är inte militär utan social. Öppna gränser, flyktingamnesti, solidarisk fördelning av flyktingarna mellan EU-länderna. Och en skyndsam avpollettering av cynikern Donald Tusk.

BåtflyktingarSe svt-dokumentären ”1971”! Civilkurage av episka proportioner. Edward Snowden var inte först. I mars 1971 bröt sig åtta helt vanliga amerikaner in på ett av FBI:s kontor. De stal mängder av dokument som bevisade systematisk övervakning av medborgare. Trots en omfattande utredning lyckades FBI aldrig hitta inbrottstjuvarna. Nu berättar de sin historia för första gången.

Se också Korrespondenterna om kampen för flyktingarna i norra Irak och mot Isis. Intervjun med de modiga kurdiska kvinnliga gerillasoldaterna gör ett särskilt intryck.

Sverige: Löneupproret.

Bra personal kostar pengar. Löneupproret pågår i Göteborg. ”Minst 25 – annars går vi hem!” och ”Rean är slut – fullt pris gäller!” var några av parollerna när sjuksköterskorna demonstrerade nyligen (gp.se).

Slut på reanBild courtesy Björn Olsson.

Malmö/Lund: Massvräkning av migrantläger.

Länsstyrelsen avvisar nu samtliga överklaganden om spårvägen i Lund (skd.se). Så då kan vi ta adjö av Clemenstorget som det en gång var. Mig personligen angår inte spårvägen så mycket, jag promenerar hellre.

EU-migranternas läger på Industrigatan i Malmö har växt stadigt sedan det etablerades för ett drygt år sedan och har på senare tid tagit formen av en kåkstad med drygt 100 invånare. Men nu har Malmö kommun bestämt att innan klockan tio på förmiddagen den 27 april, på måndag, ska de migranter som bosatt sig på ödetomten vara borta och ha tagit sina tillhörigheter med sig. Vart dom sedan ska ta vägen kan ingen svara på och någon hjälp har de tydligen inte att hoppas på från kommunens håll. Påminner inte så litet om den månghundraåriga förföljelsen av romer i Sverige. Eller om vräkningarna av statare i Fattigsverige. Totalt ovärdigt Malmö kommun – shame on you!

”Ebba Bush-Thor (KD), f.d. Livets Ord, går åt höger”, säger överste högerspöket själv, Mats Skogkär i Sydsvenskan. Det måste rimligen betyda en mörkblåsvart ledning för KD. Eller något ännu värre.

Konsten: Arbetares konst.

En vänlig pingback från bloggen Arbetarkonst! Den sajten kan jag verkligen rekommendera – konstvetaren Fred Andersson gör en pionjärinsats här. Han doktorerade 2007 på den semiotiska avhandlingen ”Ting och tecken” om den underfundige och unike konstnären Elis Eriksson.

Dagens citat.

”Idag är förutsättningarna mer gynnsamma än någonsin för revolution i världen som helhet. Den permanenta krisen i många länder skapar de interna förutsättningarna för långvarig revolutionär kamp med gerillakrigföring”. – kommak.org.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: