Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #399. WW2 en sista gång. Marknad eller motstånd?

KrigsslutetVärlden: Sista vändan i Historikerdebatten.

Andra världskriget är nog den mest analyserade – och exploaterade – historiska händelsen av alla åtminstone i vår egen tid. Särskilt slutet upphör aldrig att fascinera. Röda Armén och ytterst det ryska folkets 26 miljoner döda är de verkliga hjältarna. Inte Stalin, som hade avrättat alla dugliga generaler av bara farten i sina utrensningar. Utan just ryssarna själva. Utan dom hade vi alla haft tyska som förstaspråk och varken kommunister, judar, romer eller homosexuella hade funnits kvar överhuvudtaget. Tänk Gestapo i CIA:s ställe. USA hade kanske varit japanskt som i Philip K. Dicks roman, vem vet,  och slaverna hade säkert varit slavar. I världshuvudstaden Germanica tronade i så fall en åldrande vithårig Hitler.

I verkligheten fick England och USA göra slutjobbet: invasionen i Normandie, tokbomba Dresden och atombomba Japan – när kriget redan var vunnet av Röda Armén. Om Sovjetunionen haft en annan härskare hade världsrevolutionen varit nästa steg. Nu fick det plågade ryska folket istället en nyliberal chockekonomi under fyllkajan Jeltsin, och 10% av befolkningen dog i förtid i total misär. Därefter dagens reaktionära autokrati med Putin. Men det hade alltså kunnat sluta ännu värre – utan den ryska arbetarklassen. Där har Kristian Gerner något att tugga på.

Med freden föddes hoppet om välstånd, och det varade också en kortare tid runt 50-talet. Och hur ser det då ut idag? Den andel av den europeiska befolkningen som lever i akut fattigdom är i Bulgarien 48,0 %, i Rumänien 40,5%, i Grekland 35,7%, i Lettland 35,1%, i Ungern 33,5% och i Italien 28,4% enligt Eurostats statistik. Något nytt världskrig får vi hoppas att vi slipper, men en revolution som ersätter den privata egendomen med rättvis fördelning är mer brådskande än någonsin. Tredje världskriget är alltså alternativet, och då börjar Historikerdebatten om igen – om någonting alls blir kvar att tvista om.

Sverige: Hyenan överlever allt.

Badlands Hyena har skrivit sin 5000:e bloggpost. Vi gratulerar! Alla borgerliga ledarsidors största fasa är uthållig och alltid med samma subtila kvalitet.

Malmö/Lund: Urspårat vägval i Lund.

Såhär är det tänkt. Staten går in med medel till spårvägen i Lund. Alla politiker är för och alla invånare är emot. Alltså blir det spårväg. Kallas demokrati, med betoning på ”kallas”. (Grafik courtesy Sydsvenskan).

spårväg

Konsten: Marknad eller motstånd?

Konsten skulle kunna vara motstånd. Frågan är om mässorna på Stockholm art week just nu som recenseras av Ulrika Stahre i AB är det. ”Supermarket” är mer experimentell, och ”Market”  mer etablerad med bl.a. Karin Bros. ”På Liljevalchs har Market stramat upp. Är det rimligt att en offentligt finansierad konsthall för andra gången hyser en kommersiell verksamhet? I dagens semiprivatiserade klimat måste svaret tyvärr bli ja. Det finns ingen offentlig finansiering som räcker till. Konstkartan ritas om och tills vidare är båda mässorna värda besök”.  Vi förnimmer en viss tveksamhet här – det låter inte så övertygande. Gatukonst och graffiti däremot handlar om motstånd. Och den är dessutom gratis.

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: