Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #393. SD: De långa knivarnas natt.

Världen.

Obama reser just nu runt i Latinamerika. Dessa stater föreslår nu i samband därmed att alla militära USA-baser på kontinenten avskaffas, vilket skulle förbättra relationerna avsevärt, skriver globalresearch.ca.

Sverige.

Henrik Arnstad skriver om ”de långa knivarnas natt” i SD: ”I själva verket är ledningens nedtoning av radikaliteten enbart d-dagen-invasionens-spjutspetstaktisk. Varken Mussolini eller Hitler var mindre radikala än de politiska virrpannor som utmanade dem. Fascistledarna var enbart mer begåvade politiker, som visste att skruva upp eller skruva ner radikaliteten utifrån dagsaktuella politiska behov. Sverigedemokraterna i dag uppfattas ofta som enbart ett politiskt parti, men rörelsen utgör även bas för mycket mer. Via mordhotande aktivister monterar partiet ner demokratin – samtidigt som SD deklarerar att judar inte är svenskar och att övriga politiska partier kommer att försvinna. Ungdomsförbundet SDU:s utmaning är därmed inte en strid om politik, utan en del av en klassisk fascistisk intern maktkamp. På sikt är till och med dagens partipolitiska SD-konflikt en tillgång för partiledningen. De framstår som mer seriösa. Därmed öppnas möjligheter för allianser med traditionella parlamentariska partier”(metro.se). Mathias Wågs utmärkta analys av konflikten finns här med en förklaring av den ”identitära rörelsen” inom högerextrem diskurs.

Dror Feiler (v) har dömts till enorma böter för att med saxofon sökt överrösta ett SvP-möte i Almedalen. ”Jag är bestört över att vi inte har frihet i svensk demokrati att uttrycka vår avsky mot rasistiska ideologier. Polisen och domstolsväsendet ställer sig på rasisternas sida”, säger han till Svt:s Kulturnyheterna.

feiler–1024-730x486Courtesy Henry Montgomery/TT

Malmö/Lund.

LKF bygger 180 hyreslägenheter i Lund och Sydsvenskan kallar detta för ”Ett jätteprojekt”. Bättre än ingenting är det åtminstone i en stad som vanligen har omkring 42.000 i bostadskö.

Bloggosfären.

När bloggosfären var ny – inte så länge sedan!- möttes den med stor skepsis av yrkesjournalister. ”En dagslända”, ”oredigerade privata anteckningar” var några omdömen. Det var då. Idag är journalisterna inte lika kaxiga. Av det som allmänheten läser på nätet utgör tidningarna bara en liten och minskande del numera.

Det sägs ibland att bloggosfären inte är lika het som för några år sedan. Inte lika överhettad, skulle jag vilja säga. Det uppstod en mättnad som tyvärr fylldes med en massa kommersiellt nonsens, vilket Twingly också påpekat. Men mycket av det har nu fallit ifrån, och jag har åtminstone själv stor glädje av de sajter som anstränger sig att vara seriösa, pålitliga och regelbundna. Jag hittar ständigt nya pärlor, även på utländsk mark. Sverige.pk är en välkommen fristående fortsättning på magasinet Kolla! som ofta överträffar sin föregångare. Av de övriga svenska klassikerna har Badlands Hyena inte svikit en enda dag, och den språkliga humorn och den eleganta advokatyren för jämlikhet går alltid att lita på. Om jag var borgerlig ledarskribent, vilket gud förbjude, skulle jag frukta Badlands mest av alla. På min länklista hittar ni de sajter jag regelbundet besöker inom konst, politik och dagskritik. Bloggosfären lever. Den har passerat puberteten och de flesta trollen har tröttnat och krälat tillbaka till sina hålor. Må den leva lycklig i alla sina dagar!

Min egen blogg (som startade 30 augusti 2010) har till min oförställda förtjusning fått en stadig och trogen ström besökare sen dess; den är ju också ganska välmatad vid det här laget. Krönikan läses oftast, tätt följd av de längre artiklarna och citatsamlingarna. Ett tips: Mina översättningar. Där finns mycket matnyttigt och roligt..!

Konsten.

Stockholm sänker eller avskaffar inträdesavgifterna på sina muséer och konsthallar och publiken ökar därmed betydligt. Ingen avancerad matematik! Kultur ska självklart vara gratis.

Jag har målat mycket under vintern, och så fort jag lyckats fotografera målningarna (vilket inte är helt enkelt) kommer jag att redovisa dom här. Sköt om er och njut av vårsolen kamrater!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: