Världen: Stoppa TTIP!
Daniel Wiklander skriver i Arbetaren om TTIP. ”Handelsavtalet, som håller på att utformas mellan EU och USA, innehåller verkligt obehagliga inskränkningar i demokratin genom möjligheten för företag att stämma stater för politiska beslut som hindrar dem att tjäna pengar. Det kan vara åtgärder för att minska rökning, regler för vad som får säljas som läkemedel – och naturligtvis sådant som förbud för vinstdrivande företag i välfärdssektorn, eller varför inte arbetsrättslagstiftning som begränsar företagens handlingsfrihet. /…/Vi är emot TTIP eftersom det försvagar de demokratiska institutionerna. Vi är emot TTIP eftersom det flyttar makt från stater till världens allra största företag. Vad demokratiskt valda lagstiftande församlingar bestämmer betyder allt mindre, och vad som beslutas i styrelserum utan insyn allt mer”.
Sverige: Wallströmeffekten.
Våren står på stand-by och vill sig inte riktigt och inrikespolitiken är lika seg. Socialdemokraterna går en aning framåt i Ekots opinionsmätning. Wallströmeffekten? KD går bakåt och ligger precis på 4%-strecket. Busch-Thoreffekten?
Malmö/Lund: Mindre byråkrati mer resultat.
Högevallsbadet är igång efter en lång rad byggskandaler och fördyringar och det är inte direkt vackert inifrån Stadsparken sett, har flera påpekat. Men förväntningarna är inte höga och kanske är det bra att Lund överhuvudtaget har ett badhus? Nu återstår bara ett kulturhus. Hoppas det blir mindre utdraget och komplicerat. Och så finns ju förstås Vilda Väster! Det blir tydligen snabbare resultat utan byråkratins inblandning.
Konsten: Biennal i Havanna.
22 maj-22 juni pågår Havanna-biennalen, skriver SvD. Kuba har alltid månat om sina konstnärer, jag såg mycket konst när jag var där 2000. Politiska fasadmålningar samsas med graffiti, och på Nationalmuseet beundrade jag den äldre kubanska konsten. Och idag är förhållandena ännu bättre för konstnärerna. Samtidigt är skola, hälsovård och ofta även boende gratis. Läskunnigheten och medellivslängden är betydligt högre än i jämförbara länder. Under 60-talet var den grafiska konsten viktigast, idag är kubansk konst på väg att bli en del av världskonsten. De förbättrade relationerna med USA lockar gallerister och uppköpare till Kuba. Sandra Dooley som intervjuas för SvD av Helena Gustafsson började inte måla förrän hon var 35, nu försörjer hennes färgstarka betraktelser av det egna vardagslivet hela hennes familj. ”Var man än bor i världen är det svårt att försörja sig på sin konst. Men på Kuba verkar det vara ett av de bästa jobben att ha just nu. Jag är ett levande exempel på det”, säger hon. Nedan en målning av Alexis Esquivel, 2015.