Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #370. Keep calm and fight the power!

Världen. Keep calm and fight the power!

Problemet med kriget mot terrorismen är ju alla undantagslagar, bristande rättssäkerhet och brott mot mänskliga rättigheter som genomförts sedan 2001 – samt inte minst den vansinniga islamofobin. Efter Breiviks massaker sa ju den norske statsministern att samhället skulle svara med mer öppenhet, kärlek och demokrati.

Blev det så? Nej tyvärr. Nu planeras ännu mer övervakning av medborgarna och ännu värre lagar i spåren av ISIS framfart. Statsterrorism mot privatterrorism.  Terrorist”experterna” har glada dagar och Säpo gnuggar händerna. Övervakningskamerorna brer ut sig. NSA och FRA följer varje rörelse vi gör på nätet men kan ändå inte ingripa i tid – det går aldrig att skydda sig till 100% mot terroristiska ensamvargar. Orwell skulle varit mycket bekymrad över vår nuvarande situation. Som filosofen Giorgio Agamben påpekat lever vi numera i ett permanent och normaliserat undantagstillstånd.

 

säpo

courtesy Lars Hillersberg

Däremot går det att skydda vad som finns kvar av frihet och integritet. Istället för att hetsa upp oss borde vi hålla oss lugna och på alla sätt aktivt motverka fascism, rasism och auktoritära tendenser. Då slipper vi att en dag vakna upp i ett totalitärt samhälle. Det är bara en vänstervåg och en revolutionär utveckling som kan återställa balansen och återupprätta framtidstron.

Sverige: Historieboken på Bokrean.

Årets bokrea brukar numera inte ha så mycket att komma med, men den tecknade ”Historieboken” för 55:- är absolut ett fynd. En vänsterklassiker från Ordfront!

 

historieboken_haftad

 

Malmö/Lund:”Rid ner dom svartklädda!”

Här är filmen och ljudspåret från demon i Limhamn 23/8 där polisen skriker ”Rid ner dom svartklädda!” och utlöste massakern. Kommer man att lyckas slinka undan ansvaret även i denna utredning? Protestera!

http://content.youplay.se/v/WSQuQTs

Utbildningsradion: Anarkismen.

UR har en programserie om politiska idéer, och här är inslaget om anarkismen med röster från kulturhuset Cyklopen och India Däck Bokcafé bland annat. Det kunde ha varit lite mer substans och lite mindre fördomar men ok, den växande anarkistiska rörelsen går inte längre att negligera och det är bra. Den som vill ha korrekta fakta kan läsa ”Anarkismens Återkomst”, 2006. Framtidens samhällsform!

http://urplay.se/Produkter/186718-Bildningsbyran-politiska-tankare-Anarkismen#info

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 februari, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: