Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #369. Ebolaepedemin stoppad.

Världen: Ebolaepedemin är stoppad.

En positiv nyhet här. Ebola sprider sig inte längre i Västafrika och är under kontroll. Tacka Cuba för det!

Malcolm X och hans gärning diskuteras nu 50 år senare i ett USA där rasmotsättningarna fortfarande finns kvar. ”Även om den fredliga linjen har blivit huvudfåran för afroamerikaner, hela vägen fram till president Obama, så har Malcolm X inställning fortsatt att vara relevant”, säger Dan Blanck, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet. Fjolårets massprotester i USA mot polisvåld mot svarta är en indikation på att det fortfarande finns enorma spänningar i det amerikanska samhället, och ilskan går att känna igen. ”Man kan säga att Malcolm X ande fortfarande vilar över sådana situationer och påminner om att det kan finnas en annan väg”, säger Dan Blanck i HD.

2-Malcolm-X-quotes

Sverige: Automatisering och medborgarlön.

Automatiseringen och robotiseringen skulle kunna bli en välsignelse i stället för ökad arbetslöshet – om vi hade ett annat ekonomiskt system, skriver Jon Weman i AB.

”Förkorta arbetstiden, införa medborgarlön och omvärdera arbetet som grunden för människans värde. /…/Och om de nuvarande fördelningsprinciperna skulle leda till att alla frukter av den ökande produktiviteten går till robotarnas ägare, kanske vi borde omvärdera dem också. Den senaste automatiseringsvågen kan komma att göra en kritisk granskning av vårt ekonomiska system oundviklig. Robotar kan göra mycket, men en sak de inte kan är att fundera över vilken sorts framtid vi vill ha. Det är fortfarande upp till oss människor”.

robot2

Malmö/Lund: Tanten kommer till Lund?

Flera kommuner har alltså hört av sig om statyn ”Med handväskan som vapen” som den konstiga kulturnämnden i Växjö sagt nej till. Kulturchefen Torsten Schenlaer i Lund vill ha hit den och inviga den den 30 november, vilket är ett alldeles utmärkt förslag. Jag föreslår att den byts ut mot den hemska Schartaustatyn som ingen lundabo vill ha och att Tanten får stå på dess ställe utanför Domkyrkan.

WEB_INRIKESLove, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 februari, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: