Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #368. Venceremos!

Världen: Venceremos!

 

venceremos

Sverige.

* Det militära avtalet mellan Sverige och Saudiarabien borde aldrig ha ingåtts, och de borgerliga vred sig som mask på kroken när de skulle motivera detta diktaturkramande. Nu vill (?) den rödgröna regeringen säga upp avtalet. Omförhandling duger inte, sätt punkt för denna pinsamma historia!

* 75 procent anser i en Sifo-undersökning att terrorresenärer ska hindras från återresa till Sverige. Vidare tycker 83 procent att personer med dubbelt medborgarskap som dömts för terrorbrott ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap (AB). Ja, och detta ska i synnerhet gälla svenska nazister som strider i Ukraina och annorstädes! De svenskar som strider mot ISIS är inte terrorister och ska självklart inte omfattas.

* Anna Kinberg-Batra är moderatledaren som anser att ”stockholmare är smartare än lantisar” och nu senast att ”Falun ligger i fjällen”.  Fascinerande, inte sant?

Malmö/Lund.

Tack gode…Bakunin… att India Däck Bokcafé finns, brukar jag känna varje gång jag är där, och det är det tydligen många andra lundabor som också gör. Men låt oss nu känna detsamma för Vilda Väster, frekventera detta ställe tills verksamheten stabiliserat sig, gå dit och få andra att också känna sig välkomna! Det är en fantastisk lokal och nu ska den varaktigt fyllas med folk och aktiviteter. Det kan vara trögt att starta upp något helt nytt och få kontinuitet, men det går för att det måste gå. Utgå från vad vi har gemensamt och lämna gamla konflikter åt sidan, alla har vi ju hjärtat till vänster på väster. Det vilar som ni vet också ett historiskt ansvar på oss att lyckas skapa och upprätthålla ett Allaktivitetshus i Lund. Vilda Väster behövs!

Konsten.

Debatten om Tanten med handväskan på Hans Runessons Årets Bild 1985 och skulpturen av Susanna Arwin går vidare. Kristina Lindqvist skriver i UNT:

”Den modiga Danuta Danielsson förtjänar utan tvekan en staty, men det är inte poängen här. Poängen är att ingen politiker egentligen behöver anse att Danuta Danielsson förtjänar en staty. De behöver inte gilla att kvinnor dänger nazister i huvudet med sina handväskor, eller tycka att Susanna Arwins staty är trevlig, uppbygglig eller pedagogisk. Det kan mycket väl vara ett intressant och värdefullt verk ändå – om bara någon hade varit intresserad av att prata om det som konst”.

Kulturnämndens centerpartist Eva Johansson (c) har ett problem här: hon kan inte hantera ett konstverk för vad det är och reagerar med sin politiska ryggmärg. Varför sitter hon då i kulturnämnden? Politisk censur av konstverk har diskvalificerat många politiker genom åren, från Torsten Andrées censur av Sture Johannessons affisch 1969 till kulturborgarrådet Birgitta Rydells stängning av graffitiutställningen Sthlm Underground 2002 och framåt. Om någon överhuvudtaget kommer att minnas Eva Johansson så är det väl just för detta ingrepp mot den konstnärliga grundlagsskyddade friheten och hennes sanslösa recension av Danutas handling som ”våld mot oliktänkande”. Jonathan Rundqvists (mp) inlägg på nyheter24 – där han bland annat kastar ur sig beskyllningar om psykisk ohälsa – är ett riktigt lågvattenmärke. Nassen som får på skallen på fotot är en grovt kriminellt belastad våldsbrottsling, Danuta (1947–1988) är det inte men har polskjudiska släktingar som dog i Auschwitz. Så ”våld mot oliktänkande” stämmer – fast tvärtom. Eva Johansson och Jonathan Rundqvist borde avgå men det har dom nog inte vett till och politiker som har fel är ju inte precis en nyhet för dagen.

Men snart vet vi var statyn kommer att resas.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: