Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #367. Tanten med handväskan.

Världen: Polisvåldets problematik olöst.

Under hösten gjorde flera upprörande händelser i USA att debatten om och protesterna mot polisvåld tog fart. I Sverige har särskilt händelserna i Limhamn 23/8 och väktaren som misshandlade en 9-åring på Malmö C uppmärksammats. Men fortfarande saknas helt åtgärder mot polisvåldet. Kanske beror det på att ”våldsmonopolet” betraktas som ett carte blanche – att det är fritt fram – något vi så att säga får dras med så länge vi har en polis. Men allmänheten har en annan åsikt och så länge inte våldsmonopolet har avskaffats helt eller polisen åtminstone avväpnats måste en första åtgärd vara att åklagarna tar polisvåldet på allvar och ingriper snabbt och resolut. Det finns kanske inte så mycket goodwill kvar att rädda för polismakten men det är oacceptabelt att vad som nu sker på daglig basis får fortsätta. Den senaste utvecklingen med kpistar till alla poliser går i rakt motsatt riktning mot vad som är önskvärt. En triggerhappy polis är lika farlig som någonsin en random terrorist.

På tal om våldsanvändning: ISIS är illa nog, men de mexikanska drogkartellerna är på vissa sätt ännu värre. Hela byar och städer har avfolkats av rädsla för kartellerna och deras bestialiska avrättningar (Arbetaren). Det är nog snarare här och inte inom den svenska vänstern som man ska leta efter våldsbejakare, Mona Sahlin, Birgitta Olsson & Co. I stället för att kollektivt skuldbelägga muslimer eller blanda in vänstergrupper. Och de allra värsta våldsbejakarna finner man i det internationella militärindustriella komplexet. Här är det inte handväskor utan atombomber som gäller. Då går det bra tycker bombliberalerna.

Sverige.

0 kronor fick många barn, som mellan 1920 och 1980 omhändertogs i samhällsvård och vanvårdades, i ersättning för den fysiska och psykiska misshandel de utsattes för. 0 kronor eftersom misshandeln inte var av tillräckligt allvarlig art. Eller de som hade fått på skallen tillräckligt ofta och mycket, de som blivit instängda i skrubbar och utsatta för sexuella övergrepp och fick sina 250 000 kronor. (Arbetaren). De vanvårdade barnhemsbarnen är och förblir en skamfläck på Sveriges banér.

Malmö/Lund.

Rostskadan på Kraftringens fjärrvärmeledning i Lund uppstod troligtvis på grund av att röret felaktigt vilat direkt mot betong. Röret hade inte bytts ut sedan 1967. Hett vatten forsade ut ur det rostiga röret på stadens gator och torg, med översvämning och kraftig dimma som följd, på fredagskvällen i centrala Lund. I samband med olyckan dog en man i 65-årsåldern som en bit därifrån blev påkörd av en skenande buss. Vad gör Kraftringen för att undvika att det händer igen? Det har vi ännu inte fått svar på. Med tanke på de astronomiska elpriser detta monopolföretag tar ut av sina ”kunder” – som alltså inte kan välja något annat bolag – borde dom verkligen ha råd med ett fullgott underhåll.

Konsten.

Tanten med handväskan sprider sig alltså över landet. Växjö riskerar att gå miste om en turistmagnet, men Centerpartiet vägrar godkänna statyförslaget och kallar nazister för ”oliktänkande” och handväskan för ”våld”. Säg det till överlevarna från Förintelsen! Centerpartiet har ju själva en mörk historia från den skånska nazismen under andra världskriget till Sjöbopartiet på 90-talet.

Allmänhetens uppfinningsrikedom firar ständigt nya triumfer – handväskan syns nu på allt fler offentliga statyer. Ett ”utvidgat konstprojekt” som gått från idé  till spontan gatukonstepedemi!

handväska

 

Courtesy pic.twitter.com/nbHY4zhl4j

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: