Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #366. Sluta dalta med fascismen!

Världen: Sluta dalta med fascismen!

Den östukrainska staden Debaltseve är befriad från Kiev-regimens styrkor. Låt folkrepublikerna vara ifred för fascistregimen även i fortsättningen! Vapenvilan i Minskfördraget ska respekteras.

Sverige: Pajaskonster i retur.

Det är inte synd om Lars Vilks; den som gräver ett konstprojekt åt andra faller själv däri. Jag gillade honom nog bättre när han byggde på höjden. Åsa Linderborg kommenterar här.

http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article20329013.ab

Malmö/Lund: Hästattacken i Limhamn utreds igen.

 Limhamn

Först försvarar fascister fascisterna, därefter utreder poliser poliserna. Man försvarar fascismen med allt grövre våld. Ett inspelat anrop vid SvP-demon i Limhamn 23 augusti lyder ”Rid ner dom svartklädda!” Det var också vad som skedde, ett blodbad på obeväpnade icke-våldsliga demonstranter där polishästar red rakt över folkmassan. Överlagt oprovocerat övervåld med ett femtiotal skadade, vissa allvarligt. Den nya utredningen kommer säkert också att fria eftersom det fortfarande är poliser som utreder poliser.

Allt hade kunnat undvikas om polisen nekat SvP demonstrationstillstånd med hänvisning till uppsåtet hets mot folkgrupp. Men detta var vad man ville ha istället. För att skydda nazisterna skulle motdemonstranterna känna sig hotade till livet. Men så enkelt avskaffar man inte den antifascistiska folkopinionen, den kommer att växa tills fascismen både utom och inom polisen är borta.

Åsiktspoliserna Birgitta Olsson och Mona Sahlin har lyckliggjort oss med den bombliberala golarportalen ”Samtalskompassen”. Sverige.pk svarar med LEXIT – liberalernas exitplan. Och den är ännu roligare.

Konsten: Antirasistisk staty nobbas i Växjö.

Symbolen för den svenska antirasismen, den berömda bilden av en äldre dam som svingar sin handväska mot huvudet på en nazist var tänkt att bli staty i Växjö, staden där det hände. Vi har tidigare skrivit om Susanna Arwins skulpturförslag (bild nedan). Men kulturnämnden i Växjö säger nej med de mest krystade formuleringar, trots att händelsen 1985 satte Växjö på kartan på ett positivt sätt. De enda som kan tänkas applådera beslutet är förstås nazisterna själva. Yttrandefriheten för högerkonst och för vänsterkonst ser tydligen helt olika ut. Vad säger Växjöborna – som naturligtvis inte blivit tillfrågade? Sista ordet är inte sagt och en namninsamling pågår med 10.000 underskrifter hittills.  Nu har även andra kommuner hört av sig, så det är troligt att statyn blir av i alla fall (smp).

Tanten

Bilder på olika statyer som nu har det ”fruktansvärda vapnet” handväskan i sin hand sprids under hashtaggen #tantentillVäxjö på sociala medier. Bland andra har Karl XII och Gustav Adolf fått handväska på flera orter i landet som en kommentar till och sympatihandling för statyförslaget i Växjö, och fenomenet sprider sig som en löpeld. Många offentliga statyer tillägnas betydligt våldsammare personer än tanten med handväskan, påpekar historieprofessorn Dick Harrison, på tal om detta argument från Centern i Växjö kulturnämnd. Vi följer den spännande händelseutvecklingen på denna blogg!

antifahandväska

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: