Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #365. Makt, sex, vapen och pengar.

Världen: 50 nyanser av maktrelationer.

Relationen mellan sex och makt diskuteras nu i samband med den dåliga boken som blev en dålig film, ni vet nog vilken jag menar men jag vill inte göra reklam för den. Frågan är både litet intressant och litet oroande. Sexuella fantasier behöver inte återspegla verkligheten sägs det, men nog är det komprometterande att just makt kan sexualiseras. En förklaring på masochism är att det är ett sätt att lura makten: smärta görs till njutning och tar udden av straffet. Kanske en kvarleva från slavekonomins epok. Erotisk sadism är mer komplicerad, viljan att dominera i sexakten verkar vara en kombination av två biologiska imperativ: sex/fortplantning och aggressivitet/överlevnad som sedan gestaltas i en ritual. Kanske är även det en historisk kvarleva. En reflex av Staten. Att bäggedera sker frivilligt och med ömsesidig respekt i en s/m-relation är en sorts sublimering som blir lättare att smälta psykologiskt för de inblandade; rollspelet gör det också lättare att ge sig hän utan skuldkänslor. Det vi har att göra med här kan knappast vara en enkel återspegling av könsroller eftersom dominans/underkastelse förekommer också i samkönade relationer. Det rör sig om ett minoritetsfenomen så man kan nog inte dra alltför generella slutsatser varken om den mänskliga naturen eller samhället, tycks det. Men annars har ju Foucault och andra sociologer sysslat ganska ingående med frågan.

Själv föredrar jag nog ett samhälle med herrar utan slavar. I ett sådant icke-kinky samhälle kunde kanske även sexualiteten vara jämställd. Därmed inte sagt att den alltid måste vara politiskt korrekt. Njutning har ett subjektivt egenvärde – så länge den inte går ut över någon annan.

Sverige: Nya polisvapen, nya sedlar och mynt.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har i dag bestämt att poliser på platser som bevakas till följd av terrordåden i Köpenhamn ska utrustas med kpistar och förstärkt skyddsutrustning. (AB). MP-5 heter den nya kpisten. Antalet dödsskjutningar har ökat kraftigt det sista året och nu får man ännu större möjligheter till det även om man naturligtvis föredrar att tala om ”allmänhetens trygghet”. Kpistar hos svenska poliser var precis vad Lars Vilks krävde samma dag som attacken i Köpenhamn och nu är det redan genomfört; kan det vara en tillfällighet? Är Lars Vilks ny rikspolischef eller har jag missat något här?

hk_mp5
Mk-5, svenska polisens nya kpist. Tacka vet jag Uzi!

 

De nya sedlarna pryds bland annat av Evert Taube, Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Ingmar Bergman och Dag Hammarskjöld (AB). Lite fantasilöst kan man tycka; själv hade jag föredragit Joe Hill, Irene Matkovitch, Anton Nilson, Marie-Louise Ekman och Hasse Alfredsson, exempelvis. Eller vanligt folk. Kommer kanske nästa gång från riksbankschefen – efter revolutionen. Med reservation för att pengar helt är avskaffade vid det laget!

 

sedlar-jpg

De nya sedlarna. Bild courtesy svt

Malmö/Lund: Vi borde bara jobba två timmar om dagen.

Bodil Jönsson är professor emerita vid Lunds universitet och har skrivit den uppmärksammade boken ”Tio tankar om tid” och uppföljaren ”Tio år senare: Tio tankar om tid”. I böckerna resonerade hon kring sådant som ställtid och tidstjuvar. Idag tycker hon att vi borde överväga att minska arbetstiden radikalt. Kanske ända ned till två timmar. ”Vad vi kallar arbete idag och hur vi har sett på lönearbete handlar mycket om att hitta sätt för människor att leva tillsammans. Det ligger politiska aspekter bakom det vi kallar arbete och tror är livsnödvändigt”, säger Bodil Jönsson (Veckans Affärer).

Övrigt. ”Artificiell intelligens kan bli Skånes nästa världssuccé”, skriver 8till5. Kanske borde man först utveckla den mänskliga intelligensen – det verkar behövas.

Citatet: ”Där det finns makt, där finns det motstånd.”   — Michel Foucault (1926-1984) filosof

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: