Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #364. City branding i Lund?

Världen.

Skottlossning i Köpenhamn lördagen 15.30 på ett möte med bl.a. Lars Vilks. Två dödsoffer, varav ett senare i en judisk synagoga, flera skadade. Köpenhamns centrum är avspärrat. ”Högerextrem nyliberal politik grundorsaken till attentaten i Köpenhamn”, kommenterar bloggen Svensson.

I dagens Expressen påstår chefen för åsiktsspionaget, den avdankade politikern Mona Sahlin, att ”i vänstergrupperna hatar man Israel så mycket att det ibland spiller över på judarna”. Detta är en oförskämd lögn som Sahlin använder för att rättfärdiga sitt spionage på kålsuparideologins ”våldsbejakare” och det är också helt irrationellt i samband med terrordådet i Köpenhamn. Vänstern kritiserar staten Israels behandling av palestinierna, inte den judiska folkgruppen eller den judiska diasporan. Skärpning, Sahlin! Det är nazister och ISIS-anhängare, SD:are och nyliberaler som utgör ett hot – lämna vänstern utanför dina konspirationsteorier!

Läs också vad Yekbun Alp, kurd och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet, skriver i samma tidning om ”Mona Sahlins pajaskonster”.

Sverige.

Vi har nu avverkat första halvan av februari och närmar oss alltså slutet. Revolutioner brukar ju medföra förändringar i tideräkningen, så skedde både 1793 och 1917, och nästa gång föreslår jag att vi slopar februari månad och går direkt från januari till mars. Barnen hinner ändå åka pulka och placeboeffekten av en kortare vinter ska inte underskattas. Alternativet är gratis solsemester som i det gamla Sovjetunionen, men det tär för mycket på klimatet. Stryk februari ur kalendern. Bara nu inte de desperata borgerliga småpartierna lägger beslag på denna lysande idé.

Jag har verkligen inget emot mediciner eller annan behandling som kan bota sjukdomar. Att slippa fysisk smärta borde ingå i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Men som lekman på området – och därmed en reservation för att jag kan ha fel – funderar jag ändå. Det är någonting som inte stämmer med cancerforskningen. Miljoner och miljarder pumpas in i denna verksamhet år efter år utan att man kommer en millimeter närmare ett botemedel. Antagligen finns det inget, cancer är inte en enda sjukdom utan ett helt panorama av olika åkommor, risken ökar med åldern, men det är ändå business as usual för forskningen i all evighet amen.

Vissa cancertyper som leukemi hos barn har man blivit mycket bättre på, det ska erkännas, och det är ju bra att det överhuvudtaget finns några behandlingsformer, varav en del är lovande. Överlevnaden har ökat. Man skulle önska att det kom ett genombrott i klass med hiv-medicinerna eller de nya antidepressiva. Men att cancer är miljörelaterat är uppenbart, och därför borde pengarna på sikt satsas på att minska de ackumulerade miljögifterna som adderas med vår allmänt skadliga livsstil, inte främst på nya (radioaktiva) mediciner. En gång i tiden var cancer ytterst ovanligt och så kan det bli igen. Men då måste samhället förändras.

Uppropet som kallar sig ”Folkstorm mot sociala nedskärningar” anordnade nyligen sittprotester i tio svenska städer, skriver ETC. Kraven är att sjukförsäkringen återupprättas och att Fas 3 avslutas. De långtidssjukskrivna bör istället få riktiga anställningar med kollektivavtalsenliga löner. Även villkoren för funktionsnedsatta måste förbättras och lägstanivån för pensionerna måste höjas. – Det är total kris i systemet. Folk dör på grund av hur de misshandlas av myndigheterna, säger Ann-Katrin Persson. Hon anser att det största ansvaret vilar hos alliansregeringen. – Även om Socialdemokraterna påbörjade nedtrappning av sjukförsäkringen ligger de inte bakom den allvarliga krisen som vi nu ser.

Malmö/Lund.

Lund ska få minnesmärken och skyltar som påminner om kulturpersonligheter inom konst och litteratur under 1800-talet (?) är det bestämt. Jomenvisst. Knut Wicksell, Bengt Lidforss, Hildur Sandberg, Ragnar Josephson och Olle Holmberg är ju självskrivna. Men varför bara gamla 1800-talskändisar? Klas Hellborg kunde exempelvis få en skylt där han brukade sitta och spela schack på Kungsgatan utanför Ariman och Jan ”Sokrates” Winter en skylt på Café Athen. Eller varför inte Karl-Erik ”Ledde” Lundberg i kvarteret Nöden (det som är kvar av det)? Men eftersom sista ordet ska sägas av ”varumärkesstrateg Karin Lilja på kommunikationsavdelningen”, ståtlig titel inte sant, så blir det väl bara vanlig kommersiell city branding istället för kultur (Skd.se). Läs gärna artikeln  ”Några namn i Lunds konsthistoria” på denna blogg i sammanhanget!

 

 

ledde2

klash

Sokrates

 

Från v. til h.: Ledde, Jan Winter, Klas Hellborg.

 

Konsten.

En illustratör som samarbetar med sin 4-åriga dotter har skaffat sig mängder med bloggbesökare. En snygg och rolig kombination, se själv på http://busymockingbird.com/2013/08/27/collaborating-with-a-4-year-old/ !

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: