Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #359. Frid på jorden!

Världen.

Både USA och Ryssland pumpar in vapen i Ukraina samtidigt som dom talar hycklande om fred och förhandlingar. Den fascistiska Kiev-regimen mot den auktoritära Putin-regimen – en interfascistisk konflikt? Eller som en skribent i Clarté befarar en början på tredje världskriget? Jag hoppas verkligen han har fel. Och jag hoppas det ukrainska folket får rättvisa. Nestor Mahkno – kom tillbaka!

Sverige.

Nu tävlar de borgerliga partierna om vem som kan klämma åt de asylsökande mest, Kinberg, Hägglund eller Björklund. SD är snart ett invandrarvänligt parti i jämförelse. Obeskrivligt förnedrande. Och vad är det för mening med att fridlysa vargarna om man sen får skjuta dem? Den frågan har jag inte fått något svar på – inte heller denna vinter. Våldsamma män är nog ett större problem än vargar misstänker jag. Å andra sidan skjuter jägarna varandra ibland vilket inte vargarna gör…

Malmö/Lund.

Ingenting särskilt verkar ha hänt just nu i Malmö eller Lund enligt tidningarna. Naturligtvis har det hänt en hel del – i verkligheten. Människor kämpar, lider och älskar hela tiden. Men vem har sagt att det är verkligheten som speglas i nyhetsutbudet?  Andreas Ekström på Sydsvenskan grubblar över om Jimmie Åkesson ska kallas  ”känd eller framstående”. Ökänd och frånstötande ska det vara. Fast det är heller ingen nyhetshändelse.

Konsten: Karola Messner på Liljevalchs

På Liljevalchs vårutställning 2015 hittar man denna stora målning o.p.d. i 9 delar: ”Världsteater” av Karola Messner. Vem sa att batalj- och historiemåleriet upphört? Fascinerande detaljrikt. Frågan är om inte Limhamn 23 augusti finns med på ett hörn också, tillsammans med världens alla ”ledare” och krigsgalna potentater.

 messnerCourtesy Karola Messner

Uppdateringar.

Texten ”Början på en epok” av situationisterna i Paris maj 1968, i översättning av Gyllene Flottan 1970 – är tillfogad.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: