Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #358. Bananrepubliken på Östra Torn.

Världen: Absolut korrumperad IMF-chef.

Förre IMF-chefen och franske presidentkandidaten som antastade en hotellstäderska är nu åtalad igen denna gång för koppleri. Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut (NYTimes).

”I dagens russo­fobiska klimat är det opassande att påminna om att Sovjet räddade världen från nazismen. Att vi ska vara tacksamma att det var Röda armén och inte fascisterna som vann. Den 8–9 maj firar freden 70 år” skriver Åsa Linderborg i AB. ”Man ska inte göra sig några illusioner om en nyanserad historie­skrivning, men en viss ödmjukhet inför den sovjetiska insatsen vore klädsamt”.

Sverige: Revolutionära Fronten skriver om sin kampanj mot den s.k. ”jobbgarantin”.

”Tackar man nej till ett deltagande i programmet förlorar man automatisk sin ersättning, alltså det bidrag man får för att man inte har någon sysselsättning. För varje arbetslös ungdom som skickas till en privat jobbcoach tjänar företaget 9000 kronor per månad, pengar som företaget får oavsett ifall denna ungdom till slut får ett jobb eller inte. Ju fler arbetslösa ungdomar, desto mer pengar. Inom programmet kan man också praktisera ute på företag i tre månader. I verkligheten fungerar praktiken som ett sätt för företagen att utnyttja ungdomar som gratis arbetskraft. Den som gått ut gymnasiet och får praktik på ett företag har endast rätt till drygt 3000 kronor som ersättning. Detta är ingenting som betalas ut från företaget självt, utan summan kommer från Försäkringskassan. Företaget får alltså helt gratis arbetskraft i tre månader medan ungdomar får slita på ett heltidsjobb för endast 3000 kronor i månaden, vilket motsvarar cirka 19 kronor i timmen. När praktiken är över har företaget inte heller någon skyldighet att anställa ungdomarna utan kan kasta tillbaka dom till Arbetsförmedlingen, någonting som ofta sker” (motkraft.se).

Allt har sin grund i det nuvarande förkastliga ekonomiska systemet, och problemen kan bara lösas genom att samhället organiseras utifrån ekonomisk demokrati, verkliga behov och en produktion i den allmänna nyttans intresse.

Malmö/Lund: Djingis Khan på Östra Torn

082

Djingis Khan är en mongolisk härskare, ett studentspex av Hasse Alfredsson och platsen för den underbara Bananfesten. Jag har själv både bott och arbetat här, på gårdarna I, Q och E. Numera bor jag på Uarda strax intill. En hälsning från barndomens bananrepublik Djingis Khan, det enda bostadsområde som byggts för gemenskap och en frihetens oas i östra Lund, barnvänlig, bilfri och kreativ, av O-Hund med Lide Najs. .…

http://youtu.be/7xvg4lnTlpU

Skön låt eller hur? Man blir så glad…

Konsten: Tomas Gustavsson

En målning är alltid en livesändning. Den är alltid ett original, alltid en nu-upplevelse”, säger målaren Tomas Gustavsson i Corren om sin utställning i Västerås. Måleriet – som dödförklarats så många gånger – behåller sin aktualitet i nutidskonsten.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: