Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #355. Hog Farm 1972.

Världen.

Den 27 januari 1977, för 38 år sedan, försvann 17-åriga Dagmar Hagelin i Argentina. Enligt uppgift fördes hon av beväpnade säkerhetsstyrkor till marinens ökända tortyrcentral ESMA i Buenos Aires. Militären Alfredo Aztis utpekades av flera vittnen som den som förde bort henne och antagligen också blev hennes bödel. 30 000 vänsteranhängare ”försvann” under den fascistiska militärkuppen 1976-1983, ”det smutsiga kriget”. En vanlig avrättningsmetod var att offren drogade och bakbundna släpptes från flygplan på hög höjd långt ute på havet. Hajarna undanröjde sedan alla spår. Detta skedde på nätterna. Fascismens rätta ansikte: det här är vad vi har att kämpa emot. Dagmars släktingar har alltsedan dess oförtröttligt sökt sanningen om vad som hände henne. SR har ett program här och Dagmars bror en artikel här.

Sverige.


Hog-farm-Lisa-Law

Hog Farm på sin buss. Bild courtesy Lisa Law

Arbetarrörelsens Arkiv skriver om den pågående utställningen Hog Farm:

”För 40 år sedan, i juni 1972, arrangerade FN en miljökonferens i Stockholm. Politikerna i Stockholm blev då rädda att det skulle komma stora mängder av ungdomar till innerstaden. En grupp amerikanska hippies – Hog Farm – kända från Woodstockfestivalen, fick därmed möjlighet att anordna ett musik- och tältläger på Skarpnäcks flygfält. På detta tältläger förverkligades drömmar om Love and Peace under några veckor.”

Jag minns detta hippieläger väl. Kollektivet Hog Farm (Grisfarmen) bjöd på gratis lustgas (!) i ett tält, bland annat. Vad polisläkaren Nils Bejerot sedermera ansvarig för Sveriges stenhårda narkotikapolitik tyckte om detta kan ni nog gissa. (En light-show påstås ha visats för första gången här, men det hade vi redan 1968 i Lund på hippiekollektivet Vita huset och i Köpenhamn var det ett vanligt inslag i danslokaler sedan 1967, ”the summer of love”. Men stockholmare tror ju alltid dom är först.) Många kända musiker uppträdde i Skarpnäck. Borgarpressen skränade och polisen var otålig och ville fylla Långholmen med demonstranter. Men det viktigaste, bortom skandalrubrikerna, var att miljöfrågan lyftes på allvar för första gången. Eller ”the Environment question” som amerikanarna sa. Dom hade inte ens ett riktigt begrepp för ”miljö” på den tiden. Snart hade emellertid det franska ordet mileu fastnat i engelskan. Miljörörelsen var född.

hog farm2

Det blev också en kulturkollision mellan hippierörelsens sista trupper och den nyvaknade marxistiska rörelsen företrädd av Folkets Forum som såg miljökonferansen som CIA:s försök att avleda uppmärksamheten från Vietnamkriget. Konfliktnivån var hög av denna orsak på denna tid. Det internationella ungdomsupproret var nu splittrat i två läger, ett politiskt och ett socialt. Idag kan Love, Peace & Understanding kombineras med både klasskamp och miljökamp men dit hade man inte nått i början av 1970-talet.

Stockholms Fria har en initierad artikel härUlf Lundell skriver om Hog Farm i debutromanen ”Jack” och du kan också läsa om Hog Farm i Jan Svante Vanbarts bok ”Vi drog” som finns på India Däck Bokcafé i Lund, bland annat. En fin sida om hippierörelsens historia finns här , baserad på boken ”Children of the Sun”.

hog_farm

Lars Hogman har en fin och initierad artikel om Hog Farm i Stockholms Fria här: http://www.stockholmsfria.se/artikel/21512

Malmö/Lund.

Nyutexaminerade barnmorskor med nästan 5 års utbildning sammanlagt tackar nej till låga löner. Istället rekryterar arbetsgivaren från Danmark (skd.se). Tidigare har flera skånska förlossningar hänvisats till danska sjukhus. Skärpning, Region Skåne!

Malmö stad har ännu inte ordnat något natthärbärge för EU-migranterna. I stället har  man ett litet nattcafé. När gästerna där ville sova blev de utslängda av Socialjouren. Det finns tydligen inga gränser för hur illa fattiga kan behandlas. Skärpning, Malmö stad!

För att avrunda med något trevligare kommer här några nostalgiska bilder från BO01, bomässan i Malmö sommaren 2001, där demonstranter plankade in sjövägen i protest mot avgifterna med mera. Rånarluva och baddräkt – en  föga utnyttjad outfit! Politik är roligt – om det är rätt politik, det vill säga frihetlig och autonom.

BO01y

BOo1x

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

En kommentar på “Krönika #355. Hog Farm 1972.

  1. Pingback: The Summer of Love & Hippierörelsen. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: