Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #352. Syriza går mot seger!

Världen.

Syriza går mot seger i grekiska valet! Vid 20.30 kom den första prognosen byggd på räknade röster. Den ger vänsterpartiet Syriza 36,5 procent, vilket innebär 149-151 platser i parlamentet. Grekland har nämligen en regel som ger det största partiet 50 mandat extra i parlamentet (AB).

syriza1

Sverige

Anders Svensson på Zaramis.se skriver intressant och insiktsfullt i en serie artiklar om relationen mellan brottslighet och näthat. Brottsligheten sjunker i hela västvärlden sedan 1990-talet, samtidigt som ”näthatet” ökar. Ungdomsgrupperna – som har högre brottsbelastning i statistiken – minskar också. Svensson menar att virtuellt våld fått ersätta verkligt våld, vilket naturligtvis är ett steg i rätt riktning i betydelsen att det är mindre dåligt. Jag tror det stämmer.

Men att helt avlägsna våldet från de mänskliga relationerna kräver i sista hand att Staten, Kapitalet, Klassamhället och hierarkierna försvinner. Först då kan vi få leva i social harmoni. Och det kräver någon typ av revolution som kan sätta punkt för denna destruktiva allas kamp mot alla och inrikta den på problemets kärna. Ju fler som stöder den desto mindre våld kommer att behövas i denna sista sammandrabbning. Världsfred är ingen utopi och alternativet är direkt otänkbart.

På tal om hatbrott kritiserar FN Sverige bland annat för rapporter om polisvåld och övervåld från polisers sida, brister i samernas rättigheter och en diskriminering mot romer. Polisvåldet är verkligen en skamfläck och försvinner knappast med en omorganisation. Läs artikeln ”Avveckla polisen – skapa alternativ” på denna blogg!

Malmö/Lund.

Jag har ännu inte hämtat mig från överraskningen att Sydsvenskan skrivit positivt om Allaktivitetshuset Vilda Väster :). Här är bilden från invigningen (courtesy Sydsvenskan).

VV2

Låt oss nu alla tillsammans hjälpas åt att utveckla aktiviteterna och göra VV till en verklig mötesplats för både Väster och hela Lund! Alla är varmt välkomna.

Konsten.

Recension: Stiftelsen Tryggare Sverige: ”Lagliga väggar och skadegörelse i form av klotter”. 2015 (pdf).

KlotterAnders Svensson på zaramis.se skriver också om graffiti, och nämner bland annat den lilla propagandabroschyren ”Lagliga väggar och skadegörelse i form av klotter” – djärvt betitlad ”kunskapsöversikt” – utgiven av ”Stiftelsen Tryggare Sverige”, en gruppering som också är de sista nolltoleransarnas sista tillflykt. Man känner lätt igen de vanligaste vandringsmyterna och faktoiderna från det hållet, den senaste och mest exotiska är att målarna skulle ha ”en nihilistisk världsbild” (s.10).  Det hela är en ohämmat subjektiv partsinlaga som ingen utom möjligen författarna själva kommer att ta på allvar. Litteraturlistan på slutet som fungerar som en snabbt krackelerande seriös fernissa saknar de flesta vetenskapliga arbeten som gjorts. Broschyren går alltså snabbt att läsa och lika snabbt att avfärda. Nolltoleransen mot graffiti fungerar inte, är som bekant avskaffad sedan valet 2014 och har ersatts av harm reduction här såväl som i resten av världen. De lagliga graffitiväggarna blir däremot allt fler – även i den sista utposten Storstockholm. Graffiti är en konstform och allas rätt till fritt konstutövande skyddas i grundlagen. Den otrygghet som finns i samhället beror inte på graffiti utan på den nyliberala politiken med massarbetslöshet, usla löner och osäkra anställningar.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: