Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #351. Vilda Väster – Äntligen ett Allaktivitetshus i Lund!

Världen.

Indiska kvinnor organiserar sig med självförsvar mot våldtäkter, berättar reportaget ”Nu slår indiskorna tillbaka!” i ETC. Snygg logga också.

rblucknow

Ännu ett varnande utropstecken från Oxfam: ”Om inget drastiskt görs så kommer den rikaste procenten av jordens befolkning nästa år att äga mer än alla andra tillsammans”, varnar hjälporganisationen. Samtidigt lever en miljard människor på mindre än tio kronor om dagen.”Omfattningen av de globala orättvisorna är helt enkelt svindlande”, konstaterar hjälporganisationens ordföranden Winnie Byanyima, enligt AFP/SdS. Om inte detta kommer att leda till revolution förr eller senare vore det mycket märkligt. Det är ju ingen hemlighet – alla vet det nu.  Riv hela rasket och bygg nytt. Come the Revolution!

Sverige.

Upp som en sol – ned som en pannkaka. Nazistiska Svenskarnas Parti är allt mindre aktiva och är förmodligen på väg ut, berättar AFA Stockholm.

Operasångerskan Birgit Nilsson – i rollen som Wagners Brünhilde – får sitt porträtt på en 500-sedel, och Malena Erman påpekar att Wagner var antisemit. Om detta skriver Staffan Heimersson i AB och rynkar på näsan åt den påstådda politiska korrektheten. Men Malena har rätt. Även om Richard Wagner började sin bana som revolutionär på 1848:s barrikader – där han faktiskt slogs tillsammans med Michail Bakunin – blev han antisemit på gamla dar. Men det är ju Birgit som ska avbildas, inte Malena som jag själv hade föredragit. Och en som verkligen hade kunnat bli ett bra sedelporträtt är Joe Hill, med underskriften: Sörj inte, organisera!

(Anm.: Eller som porträtt på ett frimärke. Pengar kommer inte att finnas i framtidens frihetliga samhälle, de ersätts med ett produktions-konsumtions-kort som motsvarar var och ens samhällsaktivitet och som kan användas för uttag i de allmänna förråden)!

Malmö/Lund.

Här kommer en rapport om VV – det nya allaktivitetshuset – en helt laglig aktivitetslokal som invigdes idag. Detta skriver Vilda Väster på Facebook:

”Nu öppnar vi!
Invigningsfest på Vilda väster
Välkomna lördagen den 24/1 kl 14.00 – 22.00
Stenmästarevägen 7C

Nu öppnar äntligen Lunds nya allaktivitetshus “Vilda väster”. Det firar vi med en invigningsfest dit alla är hjärtligt välkomna, stora som små! Vi bjuder på smakprov på några av de aktiviteter som kommer att finnas i lokalen:

– Folkkök – hemlagad mat till alla

– Musik (latina and other) 😉

– Uppvisning i självförsvar för kvinnor

– Freeshop – gratis kläder, böcker, köksutrustning mm.

– Barnhörna

– Filmvisning

Ta med din familj och dina grannar, alla är välkomna. Vill du dra igång en egen studiecirkel, föreläsning, ett musikuppträdande eller någon annan aktivitet i lokalen framöver? För dig kommer det att finnas ett infobord på plats dit du kan vända dig.
Vi ses där!”

VV

Visst är det roligt? 24/1 2015 kommer att bli ett historiskt datum.

Tyvärr fick jag logistiskt förhinder idag men det kommer flera tillfällen för mig att delta och berätta om detta utmärkta initiativ. Behovet av öppna aktivitetslokaler har som bekant alltid varit enormt i Lund, och blev riktigt akut 1969 och när Café Athen stängdes 1973. Men Allaktivitetshuset var en så bra idé att byråkraterna i längden inte kunde stoppa den, inte ens med polis – behovet av en kategoriöverskridande, skapande gemenskap kvarstod genom åren. Numera finns liknande verksamheter på många håll i Europa, och äntligen också i Lund. Folkparken är ett annat objekt på Väster som måste bevaras och utvecklas, kanske kan också det bli en sorts kulturhus. Minst ett självstyrande och icke-kommersiellt Allaktivitetshus (inklusive stadsdelsbibliotek, dagis, fritids, gym mm.) i varje stadsdel är målet, och med litet tur sker det i min livstid. Jag har väntat i 45 år på denna dag men har aldrig sett något skäl att ge upp, tvärtom. Låt oss nu alla hjälpas åt att ge verksamheten liv och kontinuitet.

Vilda Väster är vinterns bästa nyhet!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: