Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #350. Exploateringen av Arktis.

Världen.

En positiv nyhet: Världens bestånd av tigrar ökar, de är nu 3000 bara i Indien. Tjuvjakten har kunnat minskas. Något för Sveriges vargar att avundas.

Sverige.

Sverige vill ta fram en strategi för ”tillväxt i Arktis” tillsammans med Norge och Finland.
”Arktis är Norges strategiskt viktigaste område, både in- och utrikespolitiskt”, säger norska statsministern Erna Solberg (Ny teknik). Exploateringen av Arktis, särskilt oljeborrningen, har fått skarp kritik från miljöorganisationer. Isbjörnarna har brist på is (dom borde kanske kallas ”vita björnar” istället) och blir knappast gladare av att petroleum påverkar klimatet ännu mer.

Mikael Wiehe har tilldelats Jan Myrdals Leninpris (AB). Det kan finnas skäl att uppskatta flera av Mikael Wiehes låtar, och kanske också vissa delar av Jan Myrdals romaner och debattartiklar (i synnerhet är hans senaste bok om naxaliterna mycket bra) men det finns inga skäl att uppskatta Lenin. Dock: Wiehe är inte fördomsfull i prisfrågan. Han tackade och bockade för Sydsvenskans kulturpris för inte så länge sedan.

Själv har jag tagit emot forskningsstipendier i min utbildning, och jag missunnar inte Wiehe de 100.000 kronorna även om han har så han klarar sig redan. Men den som har kurage att tacka nej till konstiga utnämningar vinner alltid i längden. Alla minns att Jean-Paul Sartre  avböjde Nobelpriset 1964 eller att anarkistpoeten Bruno K. Öijer på 1970-talet växlade in sitt Bonnierstipendium i enkronor och kastade ut dom på T-banan. Däremot minns vi inte alla de andra som under åren tackat ja.

Malmö/Lund.

ordning

Tågtrafiken mellan Malmö-Lund är tillfälligt nerlagd. Det snöar, vilket orsakar olyckor, vilket stänger förbindelserna… I Spanien 1936-39 gick alla kollektiviserade tåg och bussar på minuten (bild ovan) mitt under brinnande revolution och inbördeskrig. Kapitalism är kaos, anarkism är ordning.

Anarkism är också kärlek, till skillnad mot kapitalismen. Zoltan Wagner (KD) vill förbjuda Lunds kommun att ge skolbarnen gratis frukt. Det ska inte vara någon välvilja eller omtänksamhet om våra skolbarns hälsa tycks Zoltan mena (SdS). Där försvann ytterligare några väljare från KD kan man tänka sig.

Konsten

Katalanske skulptören Jaume Plensa, känd för kolossala människofigurer uppbyggda av bokstäver och ansikten i jätteformat, ställer ut i Stockhom. Bilden är från skulpturparken i Yorkshire.

plensa

Courtesy Jaume Plensa.

Citatet: ”Dödligheten stiger i Grekland, bokstavligen. Sjukdomar som man trodde att man hade utrotat kommer tillbaks. Det är nyliberalismens pris”.  Jonas Sjöstedt (v) i Internationalen.

”Vi kan inte låta högerextrema individer sätta agendan för vårt samhälle. Vi måste stå tillsammans mot dem”. — Anders Henriksson om nazister i SMR, i Arbetaren.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 januari, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: