Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #349. SD imploderar?

Världen

Ser vi början på en ny vänstervåg i världen efter högernationalismens kampanjer? De verkar i alla fall ha tappat styrfart. Motdemonstrationerna blir bara större och mäktigare. Och än har världens fattiga inte sagt sitt sista ord…

Sverige

Den kontroversiella vargjakten som nyss börjat störs nu av vargvänner som sluter upp i protest i jaktområdena. Bra!

SD skakas av interna konflikter. Björn Söder hotar och intrigerar för att få större makt, SD-kuriren censurerar hans inlägg, Mattias Karlsson och Rickard Jomshof i De fyras gäng höjer varandras löner genom hemliga beslut, Jimmie Åkesson kommer antagligen inte tillbaka. Och i hans frånvaro splittras SD; när katten är borta dansar råttorna på bordet som ordspråket säger. Kanske inser SD-väljarna också att partiet aldrig kommer att få något som helst inflytande efter Decemberöverenskommelsen. Siffrorna är vikande, och det bästa vore givetvis att lägga ner detta tragikomiska kalkonparti – som Ny Demokrati gjorde på sin tid. Vänsterpartiets inflytande har däremot ökat, och med litet tur kan Sverige återhämta sig en aning efter de 8 svåra åren med hänsynslös nyliberal politik. Maktstrider pågår också inom Alliansen vilket ser lovande ut.

favoriter2

Är högergänget på väg ut? Time will tell.

Svenska biståndsorganet SIDA har använt 95 miljoner kronor för att tillsammans med amerikanska USAID propagera i Georgiens media för NATO-anslutning och för privata företag, avslöjar Aftonbladet. Vissa EU- och USA-vänliga politiker i Georgien har fått understöd och kampanjer bland annat genom tv-shower. Att SIDAs bistånd inte längre går till fattiga länder och social utveckling är ett arv från Alliansen som egentligen ville lägga ner SIDA helt och hållet. Istället införde man en mer lättsinnig biståndspolitik. Till och med SD har fått bestämma över biståndspengarna.

Malmö/Lund.

Lundagårds förnyelse diskuteras som ni såg i förra krönikan, och Tusse kommenterade helt riktigt att träden på bilden inte såg ut att kunna räddas. Jag instämmer i det. Men jag tycker fortfarande att det känns väldigt tomt, nästan ödsligt, i Lundagård. Hoppas nu bara att hästkastanjerna som ska planteras i mitten är någorlunda stora. Hjärta Lundagård!

Konsten.

jarnefelt_eero_kaski_yk

Denna målning av Eero Järnefelt: Trälar under penningen (Sved), 1893, visas nu på Atheneum i Finland.

Love , Peace & Understanding — anarchy is order

2 kommentarer på “Krönika #349. SD imploderar?

  1. Tusse
    20 januari, 2015

    Ja, det såg ju för djävligt ut i Lundagård.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: