Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #348. Centern behöver terapi!

Hej igen – bloggen är tillbaka efter ett tillfälligt elavbrott/brytfel. Brytfel kan orsaka psykbryt men nu är allt under kontroll som vanligt. Som jag skrev innan – civilisationen är bara en bräcklig hinna, misären är endast sekunder bort i det otrygga samhälle vi nu lever i tack vare Alliansen. Tänk på det när du möter tiggaren vid affären – det kunde lika gärna vara du. Därför behöver vi ett rättvist, hållbart och solidariskt samhälle med allas lika värde. Det blir dessutom mycket roligare. Till och med i detta bistra nordiska klimat.

Världen.

2014 var det varmaste året hittills. Förra året var jordens genomsnittstemperatur 14,59 grader Celsius. Det är 0,69 grader högre än medeltemperaturen under 1900-talet, när man kombinerar medeltemperatur över land och hav, enligt NOAA, som övervakar tillståndet i haven och atmosfären (Helsingborgs Dagblad).

Flygplatsen i Donetsk, Ukraina befinner sig under beskjutning från Kiev och från rysknationalisterna. Avskaffa Kiev-juntan så blir det fred omedelbart! Låt sedan Ukrainarna folkomrösta om vart dom vill höra hemma. Ett helt självständigt, autonomt Ukraina utan band till vare sig Nato, EU eller Ryssland vore nog det lämpligaste.

Nedan en bild från massmötet i Paris med 4 miljoner deltagare – som inte är rädda!

Charlie_Hebdo_demonstration

Sverige.

En centerpartist tror sig ha lösningen på ISIS och deras svenska volontärers framfart: ”erbjud dem terapi”. Av alla dumma påhitt. ISIS ska bekämpas militärt – det finns naturligtvis ingen terapi för folk som halshugger sin omgivning. Dom måste besegras. Just nu är det kurdernas Peshmerga  پێشمەرگ  som kan göra det. Och här hemma är det rasism och fascism vi måste bekämpa by any means necessary. Men Centern vet alltså bättre. Ack ja, ständigt dessa förvirrade yrkespolitiker, man upphör aldrig att förvåna sig. Jag tycker Annie Lööf kunde göra något åt böndernas miljöfarliga övergödning, minkfarmarna, köttindustrin eller något annat som Centern förstår sig något litet bättre på. Och (C) skulle kanske själva behöva terapi – mot sin kollektiva empatistörning exempelvis. Centerpartiet på terapisoffan: ”Väljarna FÖRSTÅR oss inte!”

Malmö/Lund.

Har ni sett hur Lundagård ser ut just nu? Det har aldrig varit värre sen parken anlades på 1700-talet. Ett jättelikt kalhygge i mitten. Här ska planteras hästkastanjer sägs det. Den sämsta tiden på året. Och gissa om det blir uppvuxna träd eller små plantor? Lunds studenter har revolterat mer än en gång mot skövlingen av Lundagård. Som att slita hjärtat ur kroppen Lund. Vi får hoppas att några träd överlever i alla fall. (Foto courtesy Folkparken i Lund). Annars vill väl Arne Paulsson hålla sig framme med sina tiovåningshus…

Trädfälle-i-Lundagård

Jag skrev tidigare om utvecklingen mot ett Allaktivitetshus i Lund, en utveckling som stått stilla i 45 år. Men nu börjar det kanske hända saker. Om precis en vecka har jag något roligt att berätta!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

3 kommentarer på “Krönika #348. Centern behöver terapi!

 1. Tusse
  17 januari, 2015

  Jag är inte förvånad. Titta hur träden ser ut på insidan. I kommunen där jag bor nu är det tvärt om. Friska träd fälls, medan de döda får stå kvar tills de blåser ned eller faller av egen tyngd. Något som sedan kan användas som argument för att fälla de träd som står kvar.

  Gilla

  • Konst & Politik
   19 januari, 2015

   OK Tusse, Du har en poäng där. Jag inser att döda träd kan trilla i skallen på någon när det blåser. Men Lundagård är ett specialfall, där ska man gå varsamt fram menar jag och många andra lundabor. Just därför har man upprättat en långsiktig bevarande- och föryngringsplan, med hjälp av arborister och stadsträdgårdmästare. Hade man i förväg avslöjat att hela mittpartiet av parken skulle fällas hade det blivit revolution. Se hur det gick med syrénerna (Sveriges äldsta?) man flyttade från solen in i skuggan – dom tynade bort och finns inte längre.

   Gilla

   • Konst & Politik
    19 januari, 2015

    Lundagård, forts.
    Sen är träden på bilden (demonstrativt och pedagogiskt i överkant) inte de träd som fälls nu; bilden är ifrån i höstas. Ihåliga träd kan stå pall mycket länge, i vilt tillstånd, och det finns både djur och insekter som är helt beroende av såna gamla träd och stubbar. Svampangrepp ska penslas med svampdödande medel på ett tidigt stadium, och det verkar inte ha blivit gjort. Men Du har rätt i att det är ännu värre att fälla friska träd, verkligen! Träd är mycket viktigare än människor för den ekologiska balansen…

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: