Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #338. Befria arbetet!

Världen: Korruptionen i Kina.

I ett reportage från de korrupta kolbaronernas Lüliang i Kina beskriver The New York Times hur antikorruptionslagarna har fungerat. Korruptionen har minskat men rövarkapitalismen består. 

Sverige: Basinkomst är lösningen!

Hanna Lemione skriver i Skånes Fria om basinkomst som lösning på samhällsproblemen.

”Problem: Arbetslöshet. Enkel lösning: Basinkomst. Med ekonomisk grundtrygghet kan vi dela mer på jobben utan att gå på knäna, det vill säga lika mycket arbete kan utföras men av fler personer. Bonus: Arbetsköparnas makt över arbetssäljarna minskar och ger per automatik bättre villkor på marknaden. Problem: Bidragssamhället. Enkel lösning: Basinkomst. Inga fler villkorade bidrag där människor ska stå med hatt i hand och bevisa sin olycka, istället; samma ekonomiska grundtrygghet för alla, utbetalat på ens konto en gång i månaden, klappat och klart. Bonus: vi slipper en massa dyr byråkrati. Problem: Klassklyftor. Enkel lösning: Basinkomst. För det första höjs den nedre delen av inkomstspannet till en minimimsumma som faktiskt går att leva på, för det andra ökar grundtrygghet benägenheten till studier även hos prekariatet, vilket leder till minskade inkomstklyftor även på längre sikt.

basinkomst

Problem: Tillväxt. Enkel lösning: Basinkomst. Om man nu tycker att tillväxt är en bra idé så kom OECD med en rapport för någon vecka sedan innehållandes tydliga bevis för att stora inkomstklyftor minskar tillväxten. Se ovanstående punkt. Problem: Hemlösa och tiggare. Enkel lösning: Basinkomst. Det ger liksom sig självt. Med basinkomst kommer möjligheten att ha råd att bo öka i precis samma takt som behovet av att tigga kommer minska. Problem: Våld och ohälsa. Enkel lösning: Basinkomst. De försök med basinkomst som gjorts, bland annat Mincome i Kanada, visade på en tydlig nedgång av rapporterat våld, inklusive relationsvåld, under den period då försöket pågick. Även mängden sjukhusbesök och ohälsa generellt gick ner. Problem: Rasism och främlingsfientlighet. Enkel lösning: Basinkomst. Rasism och uppdelningar i ”vi och dom” uppstår inte lika lätt i samhällen där invånarna känner sig trygga och omhändertagna. Då blir man istället generös”. Och om inte detta kan genomföras – så återstår ju alltid revolutionen.

Dokumentären om Astrid Lindgren går nu på stv 1. Jag har alltid gillat Tove Jansson bättre, men Astrids anarkistiska Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter går inte att komma förbi. Hon har präglat alla svenska barns uppväxt. Hon var en styv berättare med en melodramatisk melankoli i bakgrunden. Och hon var alltför folkkär för Nobelpriset. Typiskt.

Malmö/Lund.

I Sydsvenskan – rysskräckens epicentrum – skriver Heidi Avellan en djupt lögnaktig artikel om ”Storfinland” – som inte var Sovjets utan nazitysklands och fascisten Mannerheims idé. Men det nämner hon förstås inte. Man kan enklast läsa Väinö Linnas ”Okänd soldat” om invasionen av Östkarelen. Och förhistorien finns i hans bok ”Upp trälar!” om den heroiska finska revolutionen 1918 som krossades med oöverträffad brutalitet av samme fascist Mannerheim.

Väinö Linna skrev bättre trilogier än t.om.Vilhelm Moberg och därför fick inte heller han Nobelpriset. Inte tillräckligt exklusivt. Böcker av Linna översatta till svenska:

* Okänd soldat, 1955.

* Mörk kärlek, 1956.

* Trilogin Täällä Pohjantähden alla (Under polstjärnan):

  1. Högt bland Saarijärvis moar, 1959.
  2. Upp, trälar!, 1960.
  3. Söner av ett folk, 1962.

Ett par filmatiseringar har också gjorts. Alltsammans är extremt intressant och rekommenderas alla som intresserar sig för Finlands och Nordens nutidshistoria. Finlands nationalepos efter Kalevala.

Till sist: En uppmuntran från Kajsa Ekis-Ekman/ETC: Det lönar sig att göra organiserat motstånd! Några upplyftande exempel på lyckade kamper att ta med sig in i det nya året.

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 december, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: