Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #325. Vi kan!

Världen

Polisen som sköt ihjäl Michael Brown, 18, i Ferguson i USA slipper åtal (!) och oroligheterna tilltar. Polisbrutalitet och rasism är den vanligaste orsaken till massupplopp.

Margot Wallström uppmanar Ukraina till reformer och korruptionsbekämpning. Och till fascismbekämpning skulle vi vilja tillägga.

Sverige.

Presstödet och partistödet debatteras nu. Mp vill att presstödet också ska omfatta bloggare, och det instämmer jag förstås i. Partistödet kan man gärna skrota. Politik ska inte handla om pengar utan om idéer; man kan inte kompensera det senare med det förra.

Den viktigaste reformen i sammanhanget vore digital direktdemokrati och närdemokrati. Finns det ens en utredning där? Och medborgarlön är alltid aktuellt i vilket sammanhang som helst. Pablo Iglesias Podemos (Vi kan!) i Spanien (bild nedan) driver den frågan kraftfullt och det borde Mp i Sverige också göra.

pabloIglesiaspodemos

 

Malmö/Lund.

S och Mp får de nya kommunalrådsposterna i Lund. Får vi se snabba, radikala och genomgripande förändringar i staden när Alliansen nu äntligen är borta? Tack på förhand i så fall! Och i annat fall ska ni veta att den utomparlamentariska oppositionen noga följer era mått och steg.

Konsten.

Aktivisten, feministen och konstnären Siri Derkert (1888-1973) visas retrospektivt på galleri Andréhn-Schiptjenko, Sthlm. Hennes inställning till graffiti och annan art brut var mycket positiv. Mitt emot hennes betongristningar på Östermalmstorg på 1970-talet fortsatte allmänheten att kommentera väggen. Det uppskattade Siri. ”Jag avskyr egentligen allt som är perfekt” sa hon en gång.

 

Derkert

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 november, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: