Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #322. Jönköpings Bokcafé vann!

Världen.

Massiva motdemonstrationer mot nynazismen pågår nu i flera tyska städer.

I lördags valdes Pablo Iglesias till partiledare för Podemos (Vi kan), det spanska vänsterpartiet som vuxit fram ur ungdomsprotester, medborgaruppror och aktiviströrelsen Los Indignados (AB). Podemos är nu ett av de största partierna och verkar ha en lysande framtid – men gräsrotsrörelsen är ändå det viktigaste.

Det enda jag säkert vet om konflikten i Ukraina är att 1) Det finns fascister både i Kiev och i Ryssland, men det finns också socialister på bägge ställena. 2) Massakern i Odessa var fruktansvärd. 3) De samtida ryska anarkisterna och de samtida ukrainska makhnoviterna har mitt stöd och går att lita på. I övrigt är situationen kaotisk och man ska nog akta sig för snabba slutsatser i ett så föränderligt landskap.

 

makhno

Sverige.

Kulturnämnden i Jönköping har inte rätt att vägra att ge bidrag till Bokcafét i Kulturhuset. Det slås fast i en ny dom från Förvaltningsrätten. Domen betyder att Bokcafét har rätt att behålla sitt sortiment av böcker, affischer och knappar med olika budskap på. Även om det misshagar politiker i Jönköpings kommun, skriver Förvaltningsrätten, har politikerna inte rätt att hota med att dra in bidraget. Sebastian Dahlander, styrelseledamot i Kulturhusföreningen, överklagade kulturnämndens beslut att vägra att betala bidrag till Bokcafét. Politikerna tyckte att det fanns sakliga beslut att vägra att betala bidrag till Bokcafét. Men Sebastian Dahlander såg beslutet som ett exempel på illojal makt. Han ansåg inte att Bokcaféts verksamhet är odemokratisk eller strider mot kommunens värdegrund och ansåg att Bokcafét är särbehandlat. Kulturnämnden måste fortsätta med att betala ut det årliga bidraget på 1 500 kronor om året, skriver Jönköpingsposten. Grattis Sebbe och alla på Kulturhuset! Och höj nu anslaget till ett rimligt belopp.

Stockholmspolisen har ertappats med att planka i stor skala. Vore trevligt med nolltaxa för alla, inte bara för poliser – nu har dom åtminstone inte skäl att ta fast plankare. Eller så får dom arrestera varandra !

Malmö/Lund.

Vi skrev tidigare om den minst sagt irriterande reklamen i Lund. Efter att en motion från Vänsterpartiet fått grönt ljus kan reklamen i stadens offentliga miljö begränsas. ”I ett demokratiskt samhälle borde medborgare slippa att få budskap upptryckta i ansiktet och nerkörda i halsen”, skriver vänsterpartisten Mats Olsson i den motion som nu röstats igenom enligt Dagens Media, som också jämför med den reklamfria staden Sao Paolo. Detta är ett mycket bra initiativ; se nu till att det verkligen blir genomfört och säg upp alla reklamavtal, inklusive det med JC Decaux! Sen kan det också vara på sin plats med generösa kommunala anslagstavlor och fler lagliga graffitiväggar. I så fall kan det bli en verklig skillnad i utemiljön.

 

Ingen_Reklam

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

2 kommentarer på “Krönika #322. Jönköpings Bokcafé vann!

  1. Malmöbo
    20 november, 2014

    Spännande med infon om reklam i Lund. Håller för tummarna för den skillnad du beskriver!!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: