Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #321. Vår tids monster.

Världen.

Tryck föder mottryck. Just nu är det oroligt i Israel, med utgångspunkt från den omstridda Tempelplatsen. Det kan aldrig bli fred utan frihet. Ingen frihet för Palestina – ingen fred för Israel. Det är så enkelt att till och med en sionist borde begripa det. Israels situation liknar alltmer Sydafrikas före 1994. Den gången löstes apartheid upp på fredlig väg. Militär överlägsenhet är ingenting mot att ha rätt.

Sverige.

I den nya rapporten om svenskarna och internet finns inte många överraskningar – utom då att tre fjärdedelar av alla tre-åringar och hälften av alla två-åringar (!) är aktiva på nätet, mest med spel och filmer. Tveksamt om det är positivt, men antagligen oundvikligt. Vardagslivets kolonisering. Barn gör som vuxna gör, men den levande verklighetens fria lekar borde förstås vara mer attraktiv än de digitala, även om internet har många uppenbara och oskattbara fördelar. Det säger ändå något om vår tid och behovet av en snabb och genomgripande förändring innan maskinerna och alienationen helt tar över den mänskliga tillvarons existensiella innehåll.

Kärnkraftsanhängarna blir alltmer desperata och drar sig inte för att fara med uppenbara osanningar. ”Det finns ett problem med vindkraft och det är att den bara levererar el när det blåser. Naturen har själv åstadkommit att det blåser allra mest på sommarhalvåret men vi behöver allra mest el på vinterhalvåret”, sade Jan Björklund nyligen. Enligt Energimyndighetens statistik stämmer inte Björklunds påstående. ”Det är precis tvärtom. Det blåser betydligt mer på vintern än på sommaren”, säger Lars Andersson, chef för vindenheten på Energimyndigheten (DN). I själva verket går det utmärkt bra att avskaffa den livsfarliga kärnkraften helt och ersätta den med sol, vind, vatten och naturgas precis som man gjort i Tyskland.

Hans Runessons berömda fotografi ”Tanten med väskan” (1985) ska bli offentlig konst i Växjö. Konstnären Susanna Arwin har varit inspirerad av bilden länge och gjorde redan i våras en skulpturmodell av väsktanten som pucklade på nassarna (svt.se/kultur).

Malmö/Lund.

Vi har tidigare skrivit om Lundagårds och S:t Lars-parkens hårdhänta behandling. Att riva ner träd i Lundagård är ungefär som att riva ner Domkyrkan. Men Folkparken verkar klara sig bättre, efter många års kamp för dess bevarande. En upprustning för 15 miljoner och en fridlysning av området är på gång enligt den rödgrönrosa majoriteten i Lunds Kommun. Byggnaden uppfördes 1895-1976. Arkitekten Bengt Edman anstiftade även de fruktansvärda cementkomplexen Sparta och Delphi i arkitekturstilen nybrutalism (jo det kallas faktiskt så). Men med Folkparkens huvudbyggnad lyckades han bättre. Det är inte brutalitet utan ömhet och respekt som skall prägla den ärevördiga Lundamiljön, såväl på arbetarstadsdelen Väster som i resten av staden.

folkparkenLund

Konsten.

Konstbloggen Renovatio Mundi hade ett par intressanta inlägg för en tid sedan om den store Hieronymus Bosch (1450-1516). Var kom hans märkliga bildvärld ifrån? Till synes ur intet. Men en av flera teorier pekar på att hans bilder innehåller flera anspelningar på den hallucinogena växten alruna, ett vanligt bedövningsmedel mot likaledes vanliga åkommor under medeltiden. ”Tripparna på alruna är mörka och onda, förvänta dig insekter och demoner” säger en nutida handbok. Men Bosch var djupt originell oavsett vad som påverkade hans fantasi. Om man överhuvudtaget kan jämföra någon samtida konstnär med honom tycker jag att Ulf Rahmberg (f.1935) ligger bra till. Vår egen tids svenske monstervirtuos. Så vitt jag vet utan alruna.

sankt antonius frestelseHieronymus Bosch: S:t Antonius frestelse, detalj, med alrunan t.v. Hela bilden finns här.

 

Uppdateringar:

På olika ställen. Ny artikel är det lilla kåseriet ”Centrala Byråkratbyrån”. Keep up – Konst&Politik älskar er!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: