Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Centrala Byråkratbyrån.

byråkrat

En viss myndighet, ingen nämnd och ingen glömd – ska detta handla om. Eller myndigheter i allmänhet. A day in life.

Jag har tidigare berättat anekdoter från min tvättstuga. Förra sommaren byttes plötsligt alla lås och jag kom inte in där. För att smutstvätten inte skulle kompostera sig själv tvingades jag att tvätta för hand i badkaret och hänga lakanen på tork på en lina i trädgården. Framåt hösten kom så en liten man och överräckte den nya nyckeln. Så nu kan jag tvätta igen. Det är tydligen något särskilt med nycklar – makt, antagligen. Till och med på soptunnorna är det numera lås. Så att ingen ska kunna stjäla soporna, antar jag.

Jag är som mina läsare vet lyckligt pensionerad efter ett både långt och intensivt yrkesliv. Men det var en seg process att få ut pensionen. Jag var ute i god tid. Ett helt år i förväg för alla eventualiteters skull. Den kom slutligen, när den sista lönen gått in på kontot månaden innan och två dagar innan hyran skulle betalas. Spänning i tillvaron! Jag hade tack och lov sparat alla mina arbetsgivarintyg, hyreskontrakt och gud vet vad, för det var flera kilo papper som skulle skickas in. Ingen kunde förklara vad som gällde, ingen kunde beräkna min pension,  istället fick jag själv efter bästa förmåga förklara pensionssystemet för Myndigheten. Som envist upprepade: ”Vad får du från Swedbank?” Jag visste knappt vad den banken var för något och har aldrig haft med den att göra. ”Vad får du från Swedbank?” ”Ingenting. Jag har skickat alla handlingar ni begärt och lite till”. ”Ja, men vad får du från Swedbank?”

Jag fick inget från Swedbank (jag tillhör en annan bank) men så småningom kom pensionen, och jag klagar inte alls över den. Den räcker till det nödvändigaste. Och jag älskar att vara pensionär. Jag bloggar, skriver, målar och läser. Äter när jag är hungrig och sover när jag är trött. Äntligen har jag den frihet jag alltid längtat efter. Jag önskar alla den friheten  – även före pensionen.

Banken är ett kapitel för sig, lika roligt som våta raggsockar eller kalla fiskbullar. Egentligen vill Banken inte ha vare sig vanliga pengar eller vanliga kunder, bara elektronisk valuta från de allra rikaste. För att inte tala om Polismyndigheten. Sist mitt pass hade gått ut var jag tvungen att visa upp ett giltigt pass för att få ut det nya. Hur nu det skulle gå till; moment 22 kallas som bekant den situationen. Tur att man har humor. Till skillnad mot Centrala Byråkratbyrån.

byracc8akrat

En kommentar på “Centrala Byråkratbyrån.

  1. Pingback: Krönika #321. Vår tids monster. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 november, 2014 av i * CENTRALA BYRÅKRATBYRÅN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: