Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #320. Socialismens återkomst

Världen.

Klockan 13 på lördagen inleddes kurdiska demonstrationer över hela världen, till stöd för människorna i den kurdiska staden Kobane i Syrien (SR).

Spöket som går fram i Europa (som Manifestet talar om) börjar ta mänsklig form och det socialistiska löftet kan åter formuleras – denna gång utan historisk barlast, skriver Internationalen.se.

I Bristol har fastighetsägare stämt saneringsföretag för skadegörelse efter att de olovligen tagit bort graffiti på fasader, berättar Mattias Leveborn i Dagens samhälle. Jo det är faktiskt sant. Se där, graffitikonsten är omvärderad på ett positivt sätt. Nedan Banksy’s kommentar till saneringsbolagens framfart. Courtesy Banksy.

Banksy

Sverige.

Och nu normaliseras också Stockholms graffitiscen. Nolltoleransen är avskaffad och snart kommer nog de lagliga väggarna också hit.

Under sina första veckor som utrikesminister har Margot Wallström läxat upp USA, retat Israel genom att erkänna Palestina och högprioriterat Sveriges roll i FN, skriver SvD. Hon har också räddat Medelhavsinstituten och förespråkat en feministisk utrikespolitik. Äntligen har Sverige fått en seriös utrikesminister.

Jag begriper mig inte alltid på det svenska debattklimatet. Jag får lust att slå på dom som gnäller över Kajsa Ekis Ekman. Tur att hon kan försvara sig själv. Polemiken mellan Internationalen och Arbetaren begriper jag inte heller – ingen av dessa vänstertidningar stödjer varken Putin eller Kiev, så det måste handla om något annat – oklart vad. Påminner en aning om KKE-debatten för något år sedan. Nog trodde jag att SAC:are och trottar stod på samma principiella sida i klasskampen. Litet generösare, om jag får be. Att gräla inbördes kan vi överlåta till SD. På en.wikipedia och sv.wikipedia finns bakgrundsmaterial om proteströrelsen i Ryssland. Själv litar jag bara på de ryska anarkisterna och de ukrainska machnoviterna – dom har aldrig gjort mig besviken.

”Upphäv svenskt medborgarskap för de som ansluter sig till IS (Isis)” är ett nytt krav inom politiken. Upphäv i så fall också svenskt medborgarskap för svenska nazister i Ukraina, och helst för alla nazister.

Malmö/Lund.

Den vackra S:t Lars-parken fortsätter att naggas i kanterna trots att det en gång beslutats att den skall få vara orörd. Och det man gör med Lundagård just nu är en skövling – som säkert vill uppfattas som föryngring. Både hackspettar och insekter behöver gamla träd, men icke. Bort med alla fågelbon och ugglenästen – denna obegripliga klåfingrighet på naturen intill dess att allting asfalterats. Hellre då att staden får vara grön och att människor och bilar får maka på sig. Vad gör egentligen Miljöpartiet i kommunledningen? Ingen skillnad hittills.

Sydsvenskans Per T Ohlsson älskar Nato som har kärnvapen och därför också kan anfallas med kärnvapen, men ingen annan är attraherad. Russofobin är ett lika stort hot mot freden som Ryssland självt.

Konsten.

Antje Nilsson, Kristina Nordin, Jeannette Lindstedt, Jukka Vänttinen, Vera Ohlsson, Ellisif Hals visar grafik på Pumphusets konsthall i Borstahusen fram till 20 december (HD).

http://hd.se/kultur/konst/2014/11/16/bra-konst-helt-enkelt/

Jukka_Vanttinen_Days gone

Courtesy Jukka Vänttinen: Days gone

4 kommentarer på “Krönika #320. Socialismens återkomst

 1. Tusse
  16 november, 2014

  På 1950-talet, så har jag hört berättas, fanns det i Lundagård en uggla som roade sig med att störtdyka mot passerande herrar och rycka åt sig deras hattar. Hur mycket grönska det fanns kring domkyrkan för 100 år sedan framgår av en scen ur dokumentären om Sten Broman (finns på Tuben) och hur lite det finns i dag finns väl dokumenterat av allas vår storebror G**gle (till på köpet i flera upplagor så att man kan följa förändringen)

  Gilla

  • Konst & Politik
   16 november, 2014

   Vad jag vet så är det alldeles sant, och jag har sett en bild på uggleungar i Lundagård för bara ett par år sedan. Men nu ska ju Lundagård ”föryngras” så då ryker alla biologiska varelser.

   Gilla

 2. Tusse
  17 november, 2014

  Vet ej vilka planer Stockholms stad har för Humlegården, än så länge kan man få se egendomliga saker som t.ex. ett ihåligt träd i vars mitt det växer ett mindre omfångsrikt, icke ihåligt träd.

  Gilla

 3. Konst & Politik
  16 mars, 2017

  Ja, så länge trädets rötter är intakta kan det komma igen om det så jämnats med marken…beundransvärt.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 november, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: