Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #316. En vacker höst.

Världen.

Hösten. Jag älskar verkligen hösten fast på ett annat sätt än vad jag älskar sommaren.

Höstvisa. Melankoli. Praktfulla färger, väta, vatten, regn, löv. Fuktig mylla och klar luft. Imma, dimma. Fallfrukt, äpplen  och hästkastanjer. Till och med äkta kastanjer har jag fått i år. Vattendroppar på mina glasögon gör världen vackert diffus.

hostlov-2_2213654

Sverige.

AB skriver om Alice Bahs senaste utspel här.  Det hade nog varit bättre med Håkan Juholt som kulturminister. Det hade han klarat med glans. Nu har han ingen ministerpost alls vilket högersossarna sett till.

Jag har diskuterat på fb-sidan ”Stoppa psykiatrins övergrepp NU”, och här är mitt senaste bidrag: ”Det som kallas ‘psykisk sjukdom’ är i många fall helt enkelt livsproblem. Som i sin tur har ekonomiska, sociala och politiska orsaker. Man kan underlätta livet för alla genom att förändra samhället. I frihetligt socialistisk riktning – frihet, rättvisa och gemenskap – skulle jag vilja säga. Då minskar självmorden och behovet av mediciner. Gör revolution så får ni se själva!” Jag verkar få medhåll där. De nya antidepressiva läkemedlen tycker jag är bra på kort sikt. I övrigt håller jag med de flesta om det mesta i den fb-gruppen och ”listan på önskvärda förändringar” som just publicerats i AB.

Malmö/Lund.

Härbärge till EU-migranter, upprustning av Folkparksbyggnaden, genuspedagogisk satsning i skolorna och en skattehöjning på 15 öre. Det är några saker som det rödgrönrosa styret vill genomföra i Lund. Vi får väl se hur det blir med det, bättre än Alliansen i alla fall – vilket inte säger så mycket. Rektor Per Eriksson har dragit över sin budget och Serviceförvaltningen får också kritik. Hemtjänsten struntade i ett larm och den larmande kvinnan dog (SDS).

Hundratals studenter demonstrerade i Lund på fredagsmorgonen med protestlistor med 1 600 namn som kräver stopp för universitets pengaplaceringar i företag som sysslar med gas, olja och kol (SDS). För ett koldioxidfritt universitet!

Konsten.

I tidskriften Kunstkritikk skriver min favoritfilosof Giorgio Agamben med flera om konstens kommersialisering och beroende av kapitalet. Och som en motvikt till denna utveckling, på nästa biennal i Venedig, kommer det att högläsas ett avsnitt av Marx’ Kapitalet varje dag. Detta gillar inte cynikern Lars Vilks, som antagligen hellre sett Dan Park propagera för rasismen också där. Föga troligt, faktiskt.

Det finns nutida konst i Tibet, även om den är ganska okänd och ännu så länge rätt ovanlig. Motiven utgår från den helt underbara traditionella buddhistiska konsten, parafraserar den och ofta innehåller den också kritik av den kinesiska ockupationen.

tibet
Sodhon: Recollection 3, 2013. Courtesy the artist.

Exempel på traditionell tibetansk mandala-konst kan du hitta på folkkonstsidan Thangka Paintings här. Glad Indiansommar!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: