Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #310. Konst och kolonialism: Anders Sunna.

Världen.

En egyptisk domstol har beslutat att den ledande aktivisten Alaa Abdel Fattah ska gripas. Han släpptes mot borgen i väntan på en andra rättegång i september, sedan han i sin frånvaro dömts till 15 års fängelse i juni – för att bland annat ha deltagit i en illegal protest. När den rättegången nu inletts har domaren beslutat att Abdel Fattah tillsammans med ytterligare 20 demokratiaktivister ska häktas igen. Aktivisterna skanderade ”ner med militärstyret” efter att domaren läst upp beslutet i rättssalen (AB).

Åsa Linderborg skriver om Ulveus/Hakelius naiva syn på invandringen i USA:

”Det amerikanska nationsbygget började med en utrensning av ursprungsbefolkningen. När indianerna folkmördats var man tvungen att importera europeiska lantbrukare som nu skulle bryta, bygga, bo. Många av dem kom från Småland. Själva invandringen tog fart i samband med att slaveriet upphörde. Slavarbetskraften var tvungen att ersättas med annan billig lönearbetskraft. Det var så polackerna, italienarna, irländarna, kineserna kom till USA. De behandlades olika beroende på varifrån de härstammande, men samtliga drabbades av rasistiska stereotyper som lever än i dag. Rasismen var strukturell och systematisk, från organisationer på lokalplan till federal nivå. Invandringen byggde landet, det har Björn Ulvaeus helt rätt i, men New York öppnade inte sitt hamninlopp av godhet, utan av nödvändighet. Annars hade nationen gått under. Förklaringen är alltså materiell, inte moralisk”(AB).

Sverige.

Allt värre förhållanden kring tvångsutvisningarna av flyktingar avslöjas nu: tvångsmedicinering, spännbälte, blöjor, bonuspoäng till kriminalvårdspersonalen… Hur kan detta överhuvudtaget vara lagligt? Hur kan sjukvårdpersonal vilja medverka? Har vi inte undertecknat tortyrkonventionen? Och varför fortsätter det om det är olagligt? Därför att Staten i sin maktfullkomliga arrogans gör precis som den vill och anpassar lagarna därefter. Staten är det kallaste av alla monster som Friedrich Nietzsche sa en gång. Helt rätt. Bort med den.

Försvaret ”fortsätter att bearbeta bilderna” på vad det nu var. Nedan ett förslag på hur en sådan bearbetning kan gå till: Före bearbetning (t.v.), efter bearbetning (t.h.).

mink_145625961Namnlös

 

 

 

 

 

Malmö/Lund.

Detta är den nya kommunstyrelsen i Lund: Anders Almgren (S) ordförande, Emma Berginger (MP) vice ordförande, Christer Wallin (M) andre vice ordförande, Elin Gustafsson (S), Björn Abelson (S), Ulf Nymark (MP), Hanna Gunnarsson (V), Mats Helmfrid (M), Philip Sandberg (FP), Inga-Kerstin Eriksson (C), Torsten Czernyson (KD), Anne Landin (FNL), Matthew Bonnor (SD) – jag ryser – och den väcker verkligen inga större förhoppningar om nödvändiga radikala förbättringar i Lund  – men sätt gärna igång och bevisa motsatsen!

Konsten.

Den samiske konstnären Anders Sunnas virulenta målningar och objekt utstrålar ilska och dokumentärfotografen Michiel Brouwers bilder fångar en del av den svenska historien som det inte talas högt om. Med sin utställning på Världskulturmuseet i Göteborg väcker de frågor om svensk rasism och samepolitik (DN).

andersSunna

 

 Uppdateringar: Radikala citat har fyllts på, liksom en del andra artiklar.

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 oktober, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: