Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #309. Rån för revolutionen.

Världen.

Turkiet är en fascistisk stat som stöder det fascistiska Isis. Ändå vill EU införliva Turkiet samtidigt som man terroriststämplar de revolutionära kurderna – som bekämpar Isis. Det är verkligen uppochnervända världen.

Flag_of_Kurdistan_Workers_Party_(PKK).svg

Sent i natt kom EU-ledarna överens: klimatmålet som ska nås till 2030 innebär bland annat en 40-procentig minskning av utsläppen. Det är mindre än vad som behövs men ändå en början på den process som snart ska fortsätta med en konferens i Lima, Peru (AB). Utsläppen måste minska med 90% till 2050.

Sverige.

Försvaret hittade ingen ubåt och har nu avslutat operationen i Stockholms skärgård. Som en kulmen på de vaga spekulationerna blev det – ingenting. Utom då försämrade relationer med Ryssland. Det var det värt, tycker militärledningen.

”Vi satsar en kvarts miljard på kulturen, och kulturen ska vara fri och oberoende – det är vår utgångspunkt – men också att vi med vår kulturpolitik ska minska de kulturella bildnings- och delaktighetsklyftorna i vårt samhälle för att skapa ett bättre Sverige”, säger kulturminister Bah Kuhnke. Bättre använda pengar än till ubåtsjakt, tycker Konst & Politik.

För en gångs skull kräver Hyresgästföreningen sänkta hyror! Det var inte en dag för tidigt.

Malmö/Lund.

Om ett år ska skejtparken intill Mejeriet vara klar. Det var också på tiden! Hittills har det varit mycket snack och litet verkstad.

Konsten.

Paris´ katakomber, som redan Guy Debord och hans kamrater utforskade genom sin derivé på 1950-talet, är nu föremål för graffitimålarnas intresse. Ett äventyr under jorden som skildras i denna video från The New York Times: The Secret Is Out on a Cherished Underground Haven.

Boktips.

Jag har just läst Gabriel Kuhns ”Rån för revolutionen. Blekingegadegruppen inifrån”. Till skillnad från Peter Øvig Knudsens rafflande deckarsuccé är detta en politisk bok. Den skingrar många missförstånd, som att gruppen skulle vara en isolerad terrorsekt. Tvärtom byggde de sin antiimperialism på en sofistikerad marxistisk analys och på ett brett solidaritetsarbete. Att de lyckades verka illegalt under 20 år med miljonbidrag till PFLP får nog anses vara en helt fantastisk insats. ”Blekingegadegruppen såg den ekonomiska och sociala skillnaden mellan världens rika och fattiga länder som kapitalismens största motsättning. Denna skillnad har inte försvunnit sedan 1970-talet. Frågorna som Blekingegadegruppen ställde sig, och försökte hitta svar på, är lika relevanta idag och kräver betydligt mer uppmärksamhet, även inom vänstern”, säger författaren. Man kan definitivt ifrågasätta både mutteorins och leninismens värde, men inte gruppens konkreta insats för PFLP. Boken rekommenderas varmt!

omslag-blekinge-198x300

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 oktober, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: