Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #306. Högerkuppen mot Juholt.

Världen.

Flera bedömare, däribland kurdiska PKK, anser att Turkiet med lätthet kunnat besegra Isis med den turkiska armén. Istället stöder man Isis, liksom Saudiarabien och Quatar. Man lämpar över ansvaret på civilbefolkningen, kurderna och USA:s flygbombningar – som inte är synkroniserade med varandra och därför ineffektiva.

Sverige.

Manifestationer runtom i landet efter mordet på syndikalisten Björn Söderberg samlade tiotusentals från alla Sveriges fackförbund. Björn Söderbergs minne högtidlighålls varje år med manifestationer runtom i landet, och med utdelningen av Civilkuragepriset till hans minne som ges till en arbetare som stått upp för sina och arbetskamraternas rättigheter på arbetsplatsen.

civilkuragepris-730x485

 Bild courtesy Arbetaren.se

Att socialdemokratins högerfalang bar sig åt som svin mot Håkan Juholt bekräftas i boken ”Partiledaren som kom in i kylan”. Han blev grovt baktalad i stället för det stöd han kunnat behöva. När han kuppades bort försvann också hoppet om en radikalisering av SAP. Idag kunde vi tagit tillbaka de rättigheter Alliansen avskaffade. Nu får vi nöja oss med Löfven. Bättre än Reinfeldt visserligen, men Sverige behöver mer än någonsin en skarp vänstersväng för att återhämta sig efter de borgerliga åren.

Malmö/Lund.

Ett trettiotal personer protesterade på lördagen mot missförhållanden på äldreboendet Fäladshöjden och neddragningar inom äldreomsorgen.
– Ni kommer inte undan. Detta ligger på er, sade talespersonen Hilda när hon läste ur brevet till politikerna (SDS).

Konsten.

En ny målning av August Strindberg har dykt upp. Målningen som inte tidigare skådats av vare sig Strindbergexperter eller allmänheten, kommer att gå under auktionsklubban i december för ett utropspris på fem miljoner kronor (dn.se). Målningen föreställer ett mörkt och stormigt hav. Strindberg använde palettkniv och få färger: grönt, svart och vitt. Ett tidigt expressionistiskt verk.

 

original

August Strindberg, Olja på pannå, Utan titel 1894.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 oktober, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: