Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #305. Efter revolutionen.

Världen.

Patrick Modiano fick Nobelpriset i litteratur. Svenska akademiens motivering lyder: ”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”. Den nazityska ockupationen av Frankrike är ännu levande i folkminnet.

Sverige.

Nu på måndag inleds en omfattande jakt på papperslösa inom EU – en jakt där Sverige deltar. Samarbetet har redan fått hård kritik. Projektet kallas Mos Maiorum. Vi minns alla REVA förra året och denna kampanj blir än intensivare.  Måndagen den 13 oktober 18.00 demonstreras det på Möllevångstorget i Malmö mot detta rasistiska överstatliga otyg.

refugees

Malmö/Lund.

Lunds kommun har inlett ”uppsökande verksamhet” vid de ”otillåtna boplatser” som finns i kommunen för att få bosättarna att på ”frivillig” väg lämna platserna. Bakom detta problem hittar vi Håkan Lockby och kommunens oförmåga att ordna ett härbärge trots att man lovat detta under en längre tid. Enklare att trakassera EU-migranter än att hålla sina löften och ta sitt sociala ansvar, tydligen.

Vardaga, Förenade Care, Attendo och liknande företag har alldeles för länge fått sko sig på våra äldre i Lunds kommun. De vanvårdas! Personalen har gått på knäna och har arbetsskador. Allt för att kommunerna ska spara en slant, och för att vårdsföretagarnas VD:r ska få en extra miljonbonus. Vi vägrar betala med våra äldres välmående och personalens hälsa! Vi har fått nog! Rusta Upp Äldreomsorgen! Demonstration på lördag 11 oktober, 15.00, Stortorget i Lund.

Minnesstunden för vår framlidne India Däck-kamrat var uppskattad med mycket vacker musik. Eftersitsen på India var också trevlig. Tack till alla som arrangerade. Vi glömmer dig inte, Henning! På hemvägen besökte vi Flyktingmonumentet av Nandor Wagner 1963 som ni kan läsa mer om här.

Konsten. Från tsarer till folkkommissarier

”Från tsarer till folkkommissarier” visas på Nationalmuseum. Höjdpunkter ur det ryska måleriets historia. 65 målningar, från det tidiga 1800-talet via kända modernistiska konstnärer som Kandinskij och Chagall till Stalintidens realism, visas i utställningen som är ett samarbete med Ryska Museet i S:t Petersburg.

tsarer_grigorijev_boris_portratt_av_vsevolod_meyerhold_240x224

Filmtips.

Efter revolutionen (Aprés mai/ Something in the air) heter en film från 2012 som handlar om några ungdomar i Paris strax efter majrevolten 1968. Har du inte sett den så kan du se den gratis här. Man kan jämföra med den svenska filmen ”Tillsammans”. Den yngre generationen skakar väl på huvudet – men jag lovar, den tiden var magisk.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: