Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #304. Trollen i skafferiet.

Världen.

En anslående bild från ockupationen i Hongkong med mobiltelefoner i stället för ljus. Kommer protesten för demokratiskt folkinflytande att utvecklas som vid massakern i Peking 1989 eller blir detta ännu en seger? Ockupanterna har redan vunnit slaget om den obligatoriska nationalistiska uppfostran som drogs tillbaka av regimen i Peking. Demonstranterna uppträder mycket intelligent och professionellt men regimen har hela tiden våldsapparaten i bakfickan. Vi önskar dem ett lyckligt och segerrikt slut på konflikten.

#OccupyCentral
Courtesy #OccupyCentral

 

Sverige.

Det hände sig på den tiden att från kejsar Löfven utgick ett påbud om att hela världen skulle skattskrivas som det kanske står i Bibeln. Skattehöjning på 135/mån för höginkomsttagare och skattesänkning på 120/mån för pensionärer – det duger inte. Homeopatiska doser. Det borde vara minst tio eller hundra gånger mer om det alls ska märkas och ha nån som helst effekt. Och sänk genast A-kasseavgiften till 2006 års nivå före Alliansens fackfientliga angrepp!

En majoritet av Aftonbladets läsare vill att Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur. Men som jag skrivit tidigare – Dylan är större än Nobelpriset. Och allra störst var det när Jean-Paul Sartre tackade nej 1964.

Malmö/Lund.

Pia Kinhult slutar som regionråd säger radio P4 Malmöhus. Efter nästan fyra år så tackar Pia Kinhult för sig som regionråd. Hon har gjort sig ökänd som den som skadat sjukvården i Skåne allra mest av alla men nu är hon väck. Hurra! Hurra! Hurra!

2014 års mottagare av SAC:s Civilkuragepris är servitrisen Daria Bogdanska. Det hurrar vi också för! Prisutdelning sker i Malmö 12 oktober klockan 15.00 på Malmö LS, Davidshallsgatan 4.

Konsten.

När Tove Jansson var liten bodde hon ett tag hos en släkting, som för att avhålla henne från att äta i köket på nätterna yttrade ”Se upp för mumintrollen i skafferiet!” Där föddes den idén. Den stora jubileumsutställningen med konstnären och författaren Tove Janssons verk som avslutades på söndagen lockade 289 803 besökare, vilket är snäppet efter Picassoutställningen. Nu ges hennes brevväxlingar ut, presenterade som ”Tove Jansson för vuxna”. I utgåvan Brev från Tove Jansson har Tove Janssonforskaren Boel Westin tillsammans med tidigare förlagsredaktören vid Schildts förlag, Helen Svensson, samlat ett urval på 160 brev som Tove Jansson skrev till människor som stod henne nära (YLE). Förutom att hon var antifascist, antistalinist och lesbisk har hon tröstat en hel generation barn och fått många vuxna att tänka efter och förundras över tillvaron. Med en blandning av melankoli, frihetslidelse, fantasi och underbar humor.

 

Tove med paletten 1956Tove Jansson i sin ateljé.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 oktober, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: