Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #300. Eftervalsdebatten.

Världen.

Internet fyller 25 år och har nu över en miljard (etta följd av 12 nollor) sajter. Roligt att Du hittat hit! Jag har nu hunnit med 300 krönikor sen starten 2010. Mellan två val. Borde bli en bok om någon är intresserad.

Sverige.

Alla riksdagspartier verkar vara överens om att isolera SD så att de inte får något inflytande över invandringspolitiken. Men vi kommer att reagera på minsta eftergift, så håll noga ögonen på yrkespolitikernas piruetter både nu och senare; vi litar verkligen inte obetingat på vad de säger. Nyval och andra nya konstellationer är också tänkbara och nu ska det utses ministrar. Löfven påminner en hel del om Karlsson på taket tycker jag, ni vet han med propellern därbak. Tintin (Gustav Frigolit som någon kallade honom) har en säker taburett. Margot Wallström blir åtminstone oändligt mycket bättre än Bildt och Juholt blir nog också bra men annars…detta skådespel fyller mig mest med avsmak måste jag säga. Badlands Hyena kommenterar här.

Maxg

Courtesy Max Gustavsson

Per Gudmundsson påstår i SvD att vänstervågen inte existerar. Man förvånas inte av att han medvetet förtränger den genom att fokusera enbart på parlamentet, där han knappast ens erkänner att de rödgröna vann valet. Men vänstervågen är utomparlamentarisk. De jättelika antirasistiska demonstrationerna, 10-20 000 människor i stad efter stad, gång på gång, talar sitt tydliga språk. Om man nu inte är ledarskribent på SvD, då förstår man ingenting alls — vilket är helt i sin ordning.

Ni missade väl inte Allt åt Alla:s roliga on-linespel? Här kan man tårta politiker hej vilt utan att omedelbart dömas för terrorism.

Malmö/Lund.

Både Tetra Pak och nu senast Ericsson lägger ner verksamheten i Lund och mer än tusen arbetstillfällen försvinner. Skulle aldrig ha accepterats i ett socialistiskt samhälle. Som det nu är får arbetsköparen göra precis vad som helst utan minsta tanke på socialt ansvar och politikerna säger ingenting. En dag ska vi sätta stopp för det beteendet.

Konsten/Bloggtips.

Det är inte många nuförtiden som förmår att skriva korrekt svenska. Det vill säga att de kan men de gör det inte, hinner inte, istället för svenska blir det internetska. Överhoppade ord, dålig stavning, torftigt ordförråd, upprepningar, tangentfel. Jag tänker på det när jag läser bloggen Luriks Anakronismer,  en motsvarighet till ”En ding ding värld” inom historievetenskapen. Ordförrådet är det inget fel på här, tvärtom, de mest exotiska låneord förekommer flitigt. Språket är till för att användas och ju fler ord och uttryck man har att välja på desto bättre, tycker jag. Tyvärr lyser korrekturläsningen med sin frånvaro. Innehållet är däremot roligt och intressant, om än väl rapsodiskt. I korta stycken gör man nedslag i historiens kuriosakabinett. Det är utmärkt som underhållning, visserligen på en ganska hög nivå men kanske inte mycket mer än så. En annan blogg jag tittat in på är Renovatio Mundi som behandlar renässansens och barockens konst och konstnärer, även här med anekdoter och med en lätt dragning åt det morbida men litet mer seriöst. Bildmaterialet, ibland i form av länkar, är naturligtvis storslaget och kommentarerna är mestadels felfria. En blogg för den som älskar odödliga målningar som den nedan. Påminner litet om stämningen i eftervalsdebatten.

Johannes Döparen

Geertgen tot Sins Jans: Johannes Döparen i vildmarken, ca 1485, olja på panel, 42 x 28 cm.

2 kommentarer på “Krönika #300. Eftervalsdebatten.

  1. Renovatio Mundi
    22 september, 2014

    Jag får tacka så mycket för dina vänliga ord! Skall givetvis ta mig en närmare titt i din egen blogg och bland annat se vad som finns att läsa angående bildkonsten och hur den kan användas för olika politiska syften. Som du kanske redan märkt är detta ett ämne som även ligger mig mycket varmt om hjärtat.

    Noterade för övrigt att länken du lade till min blogg inte fungerar riktigt som den ska. Jag tackar hur som helst för uppmärksamheten!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: