Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #299. Dårhuspolitiken.

Världen.

”Sweden Looks to Exclude Far Right From Coalition” skriver New York Times. Ja det får man verkligen hoppas. Tidningen citerar också avgående (tack för det!) Carl Bildt som talar om ”den svåraste parlamentariska situationen i vår historia” men då har han t.ex. glömt jämviktsriksdagen när bägge blocken var exakt lika stora och man fick lotta fram besluten. Vem påstår att politiken är rationell? Krona eller klave.

Sverige.

Valrörelsen har nu övergått i politiskt rävspel och teknikaliteter utan dess like. Alla verkar chockade av SD:s 13%. Och visst är det chockerande. Men det visar också på ett systemfel. Att valet inte är en vardaglig, direktdemokratisk uppgift i en revolutionär situation med en engagerad befolkning. Utan en alienerad form av skenbar valfrihet som inträffar sällan och varar i flera år, administrerad av maktspecialister. Eftersom ekonomin inte styrs av verkliga behov så gäller det även politiken. Den borgerliga parlamentarismen vädjar till våra sämsta sidor. Hur dumma värderingar som helst får ligga till grund för ett ”parti” – som om detta skulle vara demokratins kärna.  Hitler kom till makten genom ”demokratiska val”, det vet de flesta. Formen var viktigare än innehållet. Att vilja avskaffa demokratin går bra i ett demokratiskt val. Att vilja införa etnokrati och etnisk rensning som i SD:s fall går också bra. Om Sverige hade följt FN:s och EU:s direktiv om förbud mot rasistiska organisationer hade denna situation aldrig uppstått, för SD är en rasistisk organisation och sådana skall inte få ställa upp i val. Alla människors lika värde måste gå före organisationsfriheten. Men förbud är naturligtvis en artificiell lösning i ett artificiellt system. Det som hänt visar framförallt att vi behöver ett helt annat samhälle med helt andra värderingar. Efter revolutionen kommer vi inte att ha någon rasism överhuvudtaget, för då är orsaken borta: Staten, Kapitalet och klassamhället. Fascism eller anarkism är det enda verkliga val vi står inför, nu som alltid.

Här kan ni läsa Lerkots FB-inlägg. Han ser fascismen som oundviklig i den globala utvecklingen men för mig – och allt fler – är det alltså anarkismen som är det enda alternativet. Jag tänker då inte ge upp och det ska du inte göra heller, käre bloggläsare. Tvärtom. Rasismen ska krossas. La lutte continue! 

Malmö/Lund

Lunds universitet hamnar på 60:e plats över världens bästa lärosäten och är därmed bäst i Sverige skriver SdS. Ökningen beror framför allt på ett förbättrat anseende bland akademiker runt om i världen. Tji fick ni, Uppsala!(:

Moderaterna i Lund har gjort sitt sämsta val sedan 1970-talet men Helmfrid försöker ändå klamra sig kvar vid makten. Bort med honom nu för guds skull, ingenting kan bli värre. 10 olika partier intrigerar just nu. Pernilla West och Anna Tomasson kommer in för F! och Förnya Lund – eller vad dom nu vill göra – är också nykomlingar på Dårhuset, förlåt Rådhuset.

Dårhus

Foto courtesy Kex.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: