Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #298. Löfven ny statsminister i ett Alliansfritt Sverige. Folkliga protester mot SD:s valresultat.

Världen.

Tyskland är världsledande i omställning från kärnkraft, olja och kol till förnybara energislag – 30% kommer från vind och sol, skriver New York Times.

Sverige.

Jimmy Åkesson som fifflat med SD:s momsbedrägerier nyligen är också spelmissbrukare och har satt sprätt på en halv miljon på internetcasinon. Samtidigt vill han ta ansvar för Sveriges ekonomi. En rysare.

Reinfeldt vill skjuta Sveriges vargar.

Lotta Schelin är mitt i laddningen inför Sveriges avgörande VM-kval i fotboll på onsdag. Men under söndagen följer hon spänt det svenska valet.– Man får utgå från sig själv, det är viktigt. Och jag tycker framförallt det är viktigt att ta avstånd från Sverigedemokraterna, säger damlandslagets anfallsstjärna (AB).


r

Valet 2014.

Här uppdaterar jag nyheter om valresultatet.

20.15  SMR springer runt och skriker i vissa vallokaler. I senaste vallokalsundersökningen har de rödgröna en liten men dock övervikt över Alliansen och F! har fått minst 4%. Det lutar hittills åt att Reinfeldt får gå.

21.00  Moderaterna får bara 22% och backar alltså kraftigt, SD ökar tyvärr men inte riktigt så mycket som väntat.

21.45  F! har nu bara 3,2 och SD tyvärr 13%. Rödgröna 43,8 Alliansen 39,0. Det blir ny regering med Löfven som statsminister. Vilka han ska regera tillsammans med är oklart; en mittenregering eller ”stor koalition” M+S är ett skrämmande alternativ. Värst är naturligtvis SD:s expansion. Att kampen mot rasismen och SD måste fortsätta utanför parlamentet (i parlamentet gör man inte tillräckligt) är nödvändigt och självklart. Re: I centrala Stockholm samlades tusentals människor på måndagseftermiddagen på Sergels torg i en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet. De tågade sedan vidare till riksdagshuset och Mynttorget (AB). I Malmö och Göteborg tågade också tusentals mot SD. Med den antirasistiska vänstervåg som gäller ute i verkligheten har vi ändå skäl att vara optimistiska. Det är där den riktiga och viktiga politiken bedrivs, inte på Rosenbad.

23.00 Reinfeldt avgår både som moderatledare och som statsminister och har hållit ett avskedstal. En stor lättnad.

24.00  Rödgröna 159 mandat, Alliansen 142 mandat. SD 12,9%. SvP fick inga mandat alls, någonstans. F! kom däremot in i 13 kommuner. Sverige kommer att få en ny regering. Själv vill jag inte ha någon regering alls. Men det kunde ha varit värre.

Malmö/Lund.

Tyvärr måste vi meddela att vår käre kamrat Henning K. gick bort i måndags för en vecka sedan.  Vi vill alla tacka Henning för alla dessa år på India Däck Bokcafé med solidaritet, fiolmusik och intressanta diskussioner. Jag är så glad att jag fått lära känna honom.

Valnattsresultat för Lund i %:  V: 7,4    S: 22,9   MP: 14,2     C: 4,7     FP: 10,7     KD: 2,3     M: 18,7     SD: 7,3      FI : 3,6    DV: 0,0    FörNyaLund: 6,4    ÖVR: 1,8.  Alliansen 36,4 och Rödgröna + FI 48,1. Hur FNL kommer att rösta med blocken vet vi inte, och SD kan bli stödparti till borgarna. Men om jag har räknat rätt så blir vi av med Helmfrid ! Yipee !  Anders Almgren (s) blir nytt kommunalråd. Omväxling förnöjer. Bara en sån sak. Och i mitt bostadsområde röstade alla rödgröntrosa verkar det som.

Biskopen, lundabon och renässansmänniskan Peder Winstrup (1605-1679)s  mycket välbevarade balsamerade kropp i Domkyrkans krypta genomgår nu en vetenskaplig undersökning. Här är videon.

Konsten: Nolltoleransen R.I.P.

Stockholm har hittills varit den enda europeiska huvudstaden med nolltolerans. Allt talar för att det blir rödgrönt styre i Stockholm. Därmed försvinner antagligen den impopulära nolltoleransen mot graffiti för alltid.  Ännu en stor lättnad! Graffarna kommer i så fall att fira, det är då ett som är säkert.


Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 september, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: