Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #293. Förbjud nazism och polisstat!

Världen : ”It’s a hard rain’s gonna fall..”

Putin anser att de separatistiska delarna av Ukraina ska bli en egen stat, ”Nya Ryssland”. Det anser inte Kiev. Israel har lagt beslag på 400 hektar palestinsk mark på Västbanken som någon form av vedergällning, oklart för vad. Det är det största beslaget av palestinskt land på 30 år, skriver New York Times.

Sverige: Naziorganisationer borde redan varit förbjudna

Är Sverige redan en polisstat där polisen bestämmer över politiken eller har folket och regeringen fortfarande något inflytande på politiken och polisens agenda? I så fall borde både nazism och polisövervåld till skydd för nazism vara förbjudet.

Nazidemonstrationerna fortsätter att uppröra. Peter Nobel, jurist och tidigare generalsekreterare i Svenska Röda korset, betonar att Sverige förbundit sig att förbjuda rasistiska organisationer redan 1969 då man undertecknade FN-konventionen mot rasism. – Allt deltagande i sådana organisationer ska vara straffbart och ska utredas av polis och rättsväsende. Det har Sverige förbundit sig att göra sedan 40 år tillbaka, säger Peter Nobel. Han fortsätter: – Jag förstår inte varför ett anständigt land som Sverige inte kan följa sin förpliktelse till FN. Jag begriper inte vad Beatrice Ask håller på och fjantar sig med och säger att lagstiftningen räcker till, när nazisterna demonstrerar i den ena staden efter den andra, skyddade av polisen (AB). Eric Rönnegård är inne på samma linje i Dagens Juridik. Allting verkar tala för ett totalförbud mot nazism och nazister. Får vi se litet verkstad nu då – gärna före nästa Holocaust!

 PETER+NOBEL_breddPeter Nobel
Samtidigt som SvP demonstrerade i Stockholm rusade polisen in på kulturhuset Cyklopen med dragna vapen och höll kvar 75 personer, utan att hitta något brottsligt. Ett splittringsförsök menar vissa och gör jämförelsen med aktionen mot Hvitfeldska i Göteborg 2001 (Arbetaren.se).

Och Arash Hakimnia säger i Fria ”Det är ett grundkrav att samhället inte bemöter antirasistiskt engagemang med brutalt våld och repression”.

Åsa Linderborg slår an en mer optimistisk ton då hon sammanfattar de senaste demonstrationerna: ”De kommer fortsatt utgöra ett hot mot enskilda personer – invandrare och vänsteraktivister – men de kommer aldrig kunna besegra den antirasistiska folkrörelsen. Striden är inte över, men kriget är redan vunnet”.

Malmö/Lund: Mycket som behöver rensas upp…

Malmö är översvämmat, först av poliser och nazister, nu av extremvädret. Mycket som behöver rensas upp och dikas ut där. ”It’s a hard rain’s gonna fall”.

Äldrevården i Lund har efter privatiseringarna blivit personalsnålare och – billigare. Vi hoppas att äldrevården ska förbättras och att den ska få kosta – åtminstone efter valet. Den grå pantern morrar! Bild courtesy Max Gustavsson.

Skämtteckning70

Boktips:

Carolina Neurath, Jan Almgren: De svenska riskkapitalisterna.  En berättelse om makt, pengar och hemligheter. Norstedts 2014.

Love, Peace & Understanding – anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: