Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #290. Valfläsk är onyttig mat.

Världen

Manskollektivet ISIS mördar vidare. I en by i Brasilien bor 600 kvinnor i ett separatistiskt kollektiv. Män är bara välkomna på helgerna. Det raljeras över detta helt i onödan. Vad har manskollektiven åstadkommit annat än naturens död? Blandat är nog bäst men kvinnorna fattar bättre beslut.

Sverige

patrikpersson

 Uttalande angående polisens agerande vid demonstrationen mot SvP 23/8.

Socialistiska Läkare ser med förfäran på polisövervåldet vid demonstrationen mot det nazistiska partiet Svenskarnas Parti i Malmö i helgen. Vi är starkt kritiska mot polisens agerande som allvarligt äventyrat folks hälsa. Det gäller bland annat att man förhindrat ambulanser att nå fram till de skadade, trots att de var parkerade bara några meter därifrån. Enligt ett vittnesmål från en pappa, ska polisen ha kroppsvisiterat sonen när han låg medvetslös efter att blivit påriden. De fördröjde ambulansen i cirka fyrtio minuter. Flera av våra medlemmar var på plats och fick rycka in som sjukvårdspersonal. Svarta Korset, frivilliga vårdutbildade som var på plats, fick göra ambulansens jobb i flera situationer. Många var i chock. Många vittnar också om att polisen har nya batonger som orsakar stora, djupa sår. Minst tio demonstranter uppsökte vård på Malmös sjukhus. Samtliga kunde lämna sjukhuset samma dag. Men många fler skadades, enligt sjukvårdsfrivilliga drygt ett femtiotal. De som inte fick plats i de fyra ambulanserna, skickades iväg med taxi. En frivillig läkare på plats vittnar:

– De bad oss att hjälpa till att sätta nålar. Vi fick också hjälpa till att övervaka människor som hade svimmat av. Ambulanspersonalen uttryckte att de tyckte att det var märkligt att det var så många poliser på plats men så få sjukvårdare.

Som läkare och medicinstuderande gör det väldigt ont att se detta. Vi vet vilka skador som kan orsakas av lång väntan på hjälp vid medvetslöshet, blödningar, skallskador. Det är en fråga om liv och död. Vi är starkt kritiska även mot att polisen kontrollerade akuten och tvingade folk att legitimera sig och berätta sitt ärende i en situation då patienter behöver snabb hjälp. Vi kan inte riskera att patienter i rädsla för polisen avstår från att söka vård! Sjukvården är inget passande ställe för polisen att bedriva spaningsarbete. Låt oss också påminna oss om att vi har stark sekretess som vårdpersonal. Polisens fördröjande riskerade människoliv. Om något dött, hade polisens förhalning mycket väl kunnat vara den avgörande orsaken. Hade någon dött, hade polisens förhalning mycket väl kunnat vara den bidragande orsaken. Polisen har alltså både skadat människor svårt och fördröjt sjukvårdshjälp. Det är allvarligt.

Tack och lov är alla utom livsfara nu. Alla skadade har kunnat lämna sjukhuset. Men det behövs inte särskilt mycket medicinkunskaper för att förstå att utfallet kunde ha varit helt annorlunda. Att det är ren tur att de som blev överridna av polishästar, eller den som blev överkörd av polisfordon, överlevde. Många har fått skador för livet, till exempel Mehdi, en 50 årig man som har flera sår i ansiktet och bakhuvudet samt sex stygn i pungen efter att hästarna trampat riktigt illa. Hans hand är också skadad och läkarna har sagt att den kanske aldrig kommer att bli återställd.

Vid framtida demonstrationer mot nazistiska och rasistiska partier, kommer flera av oss att känna sig tvungna att agera frivilliga sjukvårdsarbetare. Detta ska inte behövas i ett demokratiskt land som Sverige. Men vi kan inte stå och vänta på att ambulanser ska släppas igenom poliskontroller. Vi skulle gärna vilja lita på att polisen prioriterar hälsa och liv högst, men vi är många som är tveksamma efter helgens högst sorgliga händelser.

/ Socialistiska läkare (motkraft.net)

* ”Jägare attackerades av björn” är tydligen en nyhet, men inte motsatsen. Synd. Det är björnen och inte jägaren som har nödvärnsrätt.

Malmö/Lund

Förbundet Allt åt Alla: Blodsmak. Vi har haft en tuff dag idag. Polisen fick som ni redan vet frispel ute på Limhamn. Vi höll trots detta så gott vi kunde fast vid vår icke-våldslinje som vi på förhand hade bestämt och annonserat ut. Det i sammanhanget minimala våld som riktades mot polisen måste förstås som ett omedelbart självförsvar mot ett pågående övergrepp – ett försök att freda våra kroppar från att manglas sönder. Inte en gatsten, inte en endaste, kastades. Trots att nazisterna bara var något tiotal meter från oss, trots att torget är belagt med 10 000-tals stenar. Vi höll vår disciplin, vi stod emot, vi tryckte tillbaka.

Polisen angrep oss vid varje försök att använda våra ”medborgerliga rättigheter” för att göra oss hörda. De slog mot oss när vi försökte ta oss över deras staket. De pepparsprayade oss när vi skrek slagord. De ryckte våra fanor och plakat ur händer på oss när helst de fick möjlighet. Detta långt innan någon hade gjort några som helst ansatser till något som skulle kunna innebära ett våldsam hot mot polisen.

Hur vi ska hantera denna typen av brutala angrepp mot uttalat fredliga aktioner i framtiden är något vi måste utvärdera och diskutera. Med det sagt måste vi också släppa polisen övergrepp betrakta händelserna idag i ett politiskt och strategiskt perspektiv. Vi vann. Nazisterna förlorade. Deras möte hölls på Malmös mest avlägsna torg. Alla deras mötesdeltagare fick plats i en (1!) bil. Trots att motdemonstrationen avgick tidigt en lördagsmorgon och arrangerades med två veckors varsel samlade den runt 1500 personer. Trots att polisen angrepp blockadförsöket stod vi kvar, och fler människor kom hela tiden.

Polisen beskriver sin insats som den största för ett valmöte någonsin, men ändå som misslyckad. De slog för att inte kunde kontrollera oss. För att vi var för många, för bestämda. De slog för att bryta ner de strukturer, den mobiliseringsförmåga och den kraft som vi i den utomparlamentariska vänstern byggt upp under flera år.

Vi kan bli bättre. Vi måste utveckla nya strategier för att bemöta polisens våld. Och nästa gång har vi mer än två veckor. Nästa gång är det inte en timmes marsch från Malmös centrum. Nästa gång är våra strukturer fastare. Våra taktiker bättre inövade. Nästa gång blir det andra bullar. Men kom ihåg tills dess:

Nazisterna var pinsamt få – inte ens deras egna medlemmar från Malmö var på plats. Vi var under omständigheter många, väldigt många. Vi höll ihop till slutet trots polisens konstanta angrepp. Vi vann inte slaget med polisen, men står starkare än någonsin i relation till nazisterna. Det är det viktiga. Detta kanske är en seger som lämnar en bitter blodsmak på våra läppar. Men den segern är det som räknas i sammanhanget.

/ Förbundet Allt åt alla Lund (motkraft.net)

a kopia

* Moderaterna påstår som valfläsk att dom ska öka bostadsbyggandet. Inte trovärdigt, det har inte hänt hittills. Och händer det blir det dyra bostadsrätter, inte billiga hyreslägenheter. Skulle aldrig reflektera över valfläsk, ytterst onyttig mat.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 augusti, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: