Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #289. Makten över minnet.

Världen: Makten över minnet

New York Times berättar att amerikanska forskare har hittat ett sätt att stänga av och sätta på minnen och de känslor de förknippas med. Ännu så länge bara på möss. Har ni sett filmen ”Total Recall” inser ni att det inte bara är science fiction. Men en läskig teknik som inte bara riktar sig mot traumata utan också kan komma att missbrukas av en eller annan Stat.

Sverige: Myrdal om Myrdal

Jag fortsätter att plöja igenom Jan Myrdals verk på Projekt Runeberg och annorstädes. Det finns ett lätt haveristiskt drag hos Myrdal som gör att han betraktas med skepsis även när han råkar ha rätt (som i fallet med USA:s bombningar i Kambodja, som hade minst lika stor skuld till antalet dödsoffer som galningen Pol Pot). Det är litet synd. Att han hör till de mest belästa svenskarna någonsin är klart, även om detta är svårt att direkt belägga.

Malmö/Lund: Polisens våldsupptrappning

 

polisvåld

 

Det finns skäl att vara djupt bekymrad över polisens våldsupptrappning.

Den verkar planerad. Vill man gå händelserna i förväg på grund av valrörelsen? Inte lugna ner den utan hetsa upp den. Vad händer när den första demonstranten dödas av polisen? Husby kommer att framstå som en mild västanfläkt i jämförelse, av polisstationerna kommer det bara återstå en rykande krater. Är denna strategi utformad tillsammans med SvP och SD? Det verkar nästan så, det blir allt svårare att skilja polisen och Säpo från den organiserade högerextremismen. Men båda har ju fascismen som värdegrund så egentligen borde man inte bli förvånad. Men som sagt, djupt bekymrad. Det är inte en okontrollerbar våldsupptrappning jag vill ha, det är ett fritt och rättvist samhälle. Frivilligt.

Man borde noga studera fallet med den unge pacifisten Benno Ohnesorg som dödades av tysk polis under demonstrationen mot Shahen av Iran i Berlin 2/6 1967 – som blev både hans första och sista demonstration. Polisen sköt honom i ryggen och han blev bara 27 år. Den händelsen kickstartade den europeiska stadsguerillan och vendettan varade i mer än 30 år. RAF var en direkt följd av händelsen, liksom 2Junirörelsen som döptes efter Bennos dödsdatum.

benno

AFA:s utförliga kommentar till händelserna i Limhamn finns här. Alla borgerliga ledarskribenter samt Beatrice Ask (m) borde tvingas att 1) Läsa detta uttalande 2) memorera det och 3) tugga det i sig och svälja.

Konsten: Graffiti can´t be stopped

Konstnärer från runt om i världen har kommit till Helsingborg för att måla konstverk till Hx som börjar nästa fredag. Valentina Sforzini använder själva gatan som målarduk. Hennes specialitet är att måla rakt på asfalt och gatsten. Hon använder täckfärg och krita, färger som försvinner med tiden (hd.se)

Avancerad graffitikonst i Rågsved välkomnar också dagens kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (Fp), förespråkare av nolltolerans mot graffiti, till en visning och erbjuder sig att guida bland alla de konstnärligt gestaltade graffitimålningarna i området. För det handlar inte om klotter (dn.se). Nedan lilla My i Rågsved.

 myLove, Peace & Understanding – anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 augusti, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: