Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #288. Stoppa nazimarschen 30 augusti!

Världen

Ryska hjälpsändningar till Ukraina möter protester från Carl Bildt.

I år har norska fiskare fångat 729 valar – det högsta antalet sedan 1993, när landet återupptog valjakt i trots mot ett internationellt moratorium. Skamligt, oförsvarligt, kriminellt.

Sverige

Bränderna i Rinkeby fortsätter. Ingenting har man lärt av Husby.

rinkeby

AFA Stockholm: ”Inför valet kraftsamlar fascistpartiet Svenskarnas parti (SvP) och kallar till en demonstration i centrala Stockholm. Parollen är ”Svenska jobb till svenska arbetare” och i kallelsen återfinns formuleringar som att ”Svenskarnas parti har en vision om ett svenskt Sverige” utan att de närmare specificerar vad detta innebär eller förklarar hur de vill genomföra det. Vi vet i vilken riktning den fascistiska rörelsens parlamentariska grenar strävar, de strävar mot ett samhälle där alla vi som inte passar in i deras snäva ideologiska ramar ska sorteras bort. Var de än försöker flytta fram sina positioner, oavsett om det sker på gatan med polisbeskydd eller i parlamenten med demokratin som täckmantel, så måste vi som tror på ett öppet, tolerant och jämlikt samhälle stoppa deras försök till avancemang. Liberalerna försöker fortfarande komma underfund med huruvida det är rätt eller fel att släppa fram fascismen i demokratins namn, men vi som direkt eller indirekt hotas av fascisternas ideologi har inte råd med såna misstag. Vi måste trots deras hat och hot resa oss upp och slå tillbaka deras försök att etablera sig som ett seriöst politiskt alternativ.

Vi vet att fascism är fascism, oavsett om dess förespråkare bär vapen eller portfölj!
Vi vet att en organiserad och bred antifascism är vår främsta möjlighet till självförsvar.

Därför uppmanar vi till motstånd i Stockholm den 30 augusti!
Agera, Blockera, Sabotera – Stoppa nazimarschen!”

 /Antifascistisk aktion Stockholm (motkraft.net).

Malmö/Lund

Polisen tvingas nu dementera sina uppenbara självrättfärdigande lögner om demonstranterna i Limhamn. Stefan Holgersson, polisforskare på Linköpings universitet, ser ett mönster i polisens reaktion när det har förekommit våld under en insats. ”Man upprättar helt enkelt en intern polisanmälan mot sig själv, och förklarar därefter att man inget kan säga eftersom det pågår en polisutredning. Efter ett tag läggs utredningen ned och allt rinner ut i sanden. Det har åtminstone historiskt varit ‘strategi 1A’. Sedan pekar polisen på den nedlagda undersökningen som argument att inget fel har begåtts”(SdS).

Polisens lögner förändrades flera gånger. ”…Kort efteråt kom ett nytt pressmeddelande. I det dementerar polisen de egna uppgifterna om att ambulanspersonal ska ha attackerats och att gatstenar och ammoniak ska ha kastats i ‘stor omfattning’. I dagsläget har vi inga uppgifter om att det kastades gatsten”, står det i det nya meddelandet. Polisen backar även om uppgiften om ambulanserna: ”Ambulanspersonal har inte blivit fysiskt angripna men har varit hårt ansatta av demonstranter på platsen.” Leif GW Persson är inte förvånad: ”Det är inte första gången det har hänt. Det var likadant efter händelserna i Husby, där ändrades det friskt i rapporteringen redan samma kväll”, säger han (AB). Demonstranterna var obeväpnade, icke-våldsliga och lugna. Inget ”våldsamt upplopp” förekom – det enda våldet stod polisen för, och det var oprovocerat och helt utan proportioner. Det är uppenbart att polisen hatar vänstern och njuter av att ge dem stryk.

Den som gav SvP tillstånd i Limhamn kommer att återfödas som en fet spyfluga käkandes exkrementer i nästa liv. Gäller också Justitieminister Beatrice Ask (m). Karma is a bitch.

Skåne mot rasism hälsar de ansvariga för polismassakern i Limhamn: Behåll era ursäkter. http://fb.me/6KJpVZ4k4. Alla gripna är nu släppta.

Ja till vargjakt i Skåne. Skamligt, oförsvarligt, kriminellt.

Konsten

Skize

Skiss av Jimmy Skize Svensson, en av Sveriges absolut skickligaste graffitimålare, fortfarande aktiv med fantastiska characters i stort format, i färg.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 augusti, 2014 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: